ABNY
Image default
Dienstverlening

Glaszetten kan nodig zijn

Glaszetten kan nodig zijn.
Omdat de energie die we verbruiken steeds duurder wordt, gaan we kijken hoe dat energieverbruik te verminderen is. Het is verstandig dat je eerst een specialist langs laat komen om te berekenen waardoor het energieverbruik kan worden teruggedrongen. Hij zal bij de berekening aangeven wat je kunt besparen wanneer je het dak, vloer, muren of ramen laat isoleren. Op de berekening zal je zien dat warmteverlies door de ramen groot is, zeker als er nog enkel glas wordt gebruikt. Dan is het verstandig om het enkele glas te vervangen door dubbel glas. Dat zal een enorme besparing opleveren. Dubbel glas plaatsen, moet je aan de vakman overlaten. Daarvoor heb je een aannemer en een glaszetter nodig. Laat door enkele aannemers een offerte maken. De aannemers zullen de raamkozijnen inspecteren om te kijken of ze rot zijn. Zitten er te veel rotte plekken in, dan zal de aannemer je aanraden de kozijnen en het glas te vervangen. Wanneer de kozijnen nog goed zijn vallen de kosten mee.
 
Werkzaamheden
Wanneer je de aannemer hebt gekozen die de werkzaamheden zal gaan verrichten, wordt door hem ook de glaszetter benaderd. De aannemer geeft de maten van het glas door wat besteld moet worden. Hij gaat zelf in de werkplaats de raamkozijnen maken. Wanneer deze klaar zijn, zal hij in overleg met de glaszetter de kozijnen gaan vervangen. De glaszetter wacht op de afroep van de aannemer om het glas, wat besteld en al binnen is, te plaatsen. De glaszetter weet precies welke kit er gebruikt moet worden om het dubbel glas te plaatsen. Hij weet natuurlijk ook welke kit voor de glaslatten gebruikt moet worden. Wanneer het geheel is afgewerkt zal dat een goede besparing geven op het energieverbruik.
 
Glassoorten
Wanneer je kiest voor dubbel glas zijn ook daarin weer verschillende soorten en prijsklassen. Je kunt kiezen voor gewoon dubbel glas, HR, HR+, HR++. HR++ heeft een goede isolatiewaarde waarvan de prijs hoger is. De HR++ coating wordt aan de binnenzijde aangebracht. Het is een zachte coating die op het glas wordt verneveld. Hij moet aan de binnenzijde aangebracht worden, omdat hij niet geschikt is tegen bepaalde weersomstandigheden. Een HR-coating wordt in principe zo dicht mogelijk aan de zijde geplaatst waar het warmer is. Je wilt de warmtestralen die er in binnen zijn direct terug laten kaatsen.
 
Ondanks dat de kosten van HR++ dubbel glas hoger is dan van gewoon dubbel glas zal het door zijn gunstige resultaat snel terugverdienen. Gewoon dubbel glas kost ongeveer € 65 per m² waarbij de energiebesparing vergeleken met een woning met enkel glas € 140 per jaar bedraagt. HR++ kost ongeveer € 80 m² en heeft een besparing van €220. Daarom zie je dat het plaatsen van dubbel glas zeker aan te bevelen is.