ABNY
Image default
Woning en Tuin

Wat doet een loodgieter?

Een loodgieter wordt benaderd voor werkzaamheden die met water, gas, riool, verwarming of ventilatie te maken hebben. Wanneer je een huis gaat bouwen of verbouwen, is een loodgieter nodig als er bijvoorbeeld een badkamer, keuken, wc moet worden ingericht. Een loodgieter heb je dus nodig voor het aanleggen van een installatie, het onderhouden ervan, repareren, aanpassen en het vernieuwen van je water- gas- of vuilwater afvoer installatie. 

Het benaderen van een loodgieter 

Je zult een loodgieter benaderen als er een storing is aan bijvoorbeeld de Cv-installatie. Ook bij een lekkage of een verstopping heb je een loodgieter nodig wanneer je het zelf niet kunt verhelpen. 

Verstopping 

Een verstopping zal altijd op een ongelegen moment komen. Wanneer het water in de gootsteen moeilijk wegloopt en de andere afvoerpunten lopen wel goed weg, dan kun je ervan uitgaan dat de verstopping in de afvoer van de gootsteen zit. Loopt het nergens goed weg, dan is het moeilijk te voorspellen waar de verstopping zit. In veel gevallen zit bij een dergelijk voorval de verstopping in het riool. De verstopping kan best een stukje van je huis verwijderd zijn. 

Gootsteen 

Om een verstopping in de afvoer van de gootsteen op te lossen, kun je beginnen met een plopper. Dat is een zuignap die je kunt gebruiken. Door hem over de afvoer te plaatsen, kun je een op en neer gaande beweging maken. Door de zuigkracht kan de verstopping verholpen worden. Meestal is dat niet het geval en kun je vervolgens kokend water in de afvoer te gieten. De verstoppingen worden vaak veroorzaakt door aangekoekt vet of haren. Door het kokende water kunnen ze oplossen. Lukt dat niet, dan kun je bij het water azijn doen. Is de verstopping dan nog aanwezig kun je bij het kokende water met azijn soda instrooien. Dat gaat borrelen, dus moet je uitkijken voor je ogen. Daarna kun je nog aan het werk gaan met een ontstoppingsveer. Je moet wel weten wat je ermee kunt doen. Je maakt anders meer stuk dan je lief is. 

Lekkages

Bij een lekkage is het verstandig om direct een loodgieter te benaderen. Omdat je bijna nooit zelf kunt bepalen waar bijvoorbeeld in een badkamer een lekkage vandaan komt, heb je een vakman nodig. De loodgieter zal door lekdetectie de exacte plaats bepalen waar de lekkage zit. Hij hoeft dan maar een tegeltje weg te hakken en kan de lekkage verhelpen. Ook de plaats van een lekkage op een schuin- of plat dak kun je vaak zelf moeilijk achterhalen. Dus laat tijdig een loodgieter komen om de schade te herstellen.

Nu ben je op het punt gekomen dat je een loodgieter moet inschakelen. Daarvoor kun je een loodgieter benaderen die bij je in de buurt woont die een 24/7 loodgietersservice dienst heeft. Een verstopping kan ook midden in de nacht ontstaan. Wanneer je een loodgieter benaderd hebt, zal hij snel komen en bekijken wat er gedaan moet worden. Hij heeft al snel door dat de verstopping in de afvoerbuis zit. Hij zal de afvoerbuis blootleggen en er een gat in boren. Daarin stopt hij een slang met een blaasmond. Met luchtdruk zal hij de verstopping verhelpen. Hij maakt het gegraven gat weer dicht en het probleem zal verholpen zijn. 

https://www.loodgieter-amsterdam.net/