ABNY
Image default
Zakelijk

Praktische tips voor een snelle boekhouding

Zelfs als veel mensen terughoudend zijn om voor de boekhouding te zorgen – grote bedrijven of zelfstandigen en freelancers komen niet om deze taak heen.

Ik heb dit zelfs tot nauwelijks voor te stellen ervaren bij een van mijn vroegere werkgevers. Er was nooit enig bewijs waar ze zouden moeten zijn en aan het eind van de maand, toen de belastingadviseur de ontbrekende documenten opvroeg, begon de grote zoektocht. Wat is nu het beste boekhoudprogamma om de boekhouding effectief bij te houden.

Achteraf was het natuurlijk ook veel moeilijker om het bewijs te vinden en om precies te onthouden wanneer de ambiguïteit van het respectieve proces. Dat kostte allemaal zenuwen en veel tijd. Natuurlijk moest de boekhouding hoe dan ook worden gedaan, en als klap op de vuurpijl waren vaak extra kosten verschuldigd.

Het is niet zo ingewikkeld om de boeken gestructureerd en volledig te houden. Met deze handige tips kunt u uw boekhouding snel uitvoeren en chaos voorkomen:

Daarom is een goede boekhouding zo belangrijk

Aangezien de bedrijfsboekhouding aan het einde van een boekjaar, de winstbepaling, niet alleen de grote en middelgrote bedrijven, maar ook eigenaren van kleine bedrijven en freelancers zijn verplicht om hen correct te begeleiden. Op basis hiervan bepaalt het belastingkantoor de belastingen die u later moet betalen. Als hier fouten worden gemaakt of als de belastingdienst lacunes ontdekt, moet u mogelijk rekening houden met betalingen in de rug of in het ergste geval zelfs met een zware boete. Daarom moet u het lastige papierwerk vanaf het begin zorgvuldig uitvoeren.

Een correcte boekhouding biedt u echter ook een groot voordeel

Je houdt alle geldbewegingen in de gaten die van invloed zijn op uw bedrijf. Dit helpt u om altijd realistisch te zijn over uw financiële situatie en, indien nodig, uw winst te optimaliseren.

Of u nu zelf de boekhouding uitvoert of deze hebt uitbesteed aan een externe serviceprovider, met deze tips bent u sneller klaar met deze taak:

Tip 1: Geen boeking zonder ontvangstbewijs

De belangrijkste tip voor mijn vorige baas ;-). Elke financiële transactie, inkomsten en uitgaven moeten worden gedocumenteerd.

Alleen via ontvangsten zoals ontvangsten, facturen en ontvangsten kunnen de uitgaven correct worden vastgelegd. Hiervoor moeten de ontvangsten worden verzameld. Vergeet niet de terugkerende kosten zoals huur, telecommunicatie en verzekering.

Tip 2: vooraf sorteren ontvangsten

Vouchers die in de schoenendoos worden verzameld, zijn nog steeds te vinden. U of uw externe serviceprovider besteedt echter tijd aan het ponsen van het bewijsmateriaal en het ordenen van de puinhoop. Een eenvoudige voorsortering in een map op basis van inkomende en uitgaande facturen of chronologisch opgeslagen, bespaart tijd en dus geld.

https://boekhoudpakket-vergelijken.nl