ABNY
Image default
Energie

Gas besparen? Mis deze tips niet!

Bij het proberen om de rekening van aardgas te verminderen, is het eerste waar de meeste mensen aan denken, het vinden van een goedkopere prijs voor hun levering. Ondanks dat gas slechts voor een paar specifieke taken in huis wordt gebruikt, zijn er echter manieren om het gebruik van gas te verminderen en besparingen te realiseren.

Gas wordt meestal gebruikt in huishoudelijke situaties voor verwarming. De enige echte variabele is wat het gebruikt om te verwarmen, of het nu een warmwaterboiler aandrijft, kooktoestellen, of gewoon het huis zelf verwarmt, er zijn manieren om gas voor hetzelfde doel te blijven gebruiken, maar gewoon de gebruikte hoeveelheid verminderen.

De keuken & gas besparen, welke mogelijkheden heb ik?

Koken op gas biedt veel meer flexibiliteit dan elektrische kooktoestellen in een oudere stijl, en dat is de sleutel tot het gebruik van minder gas in de keuken. De meeste recepten geven aan dat u de oven moet voorverwarmen voordat u voedsel in de oven plaatst, maar bij de snelheid die gasovens kunnen opwarmen tot de kooktemperatuur, hoeft u vaak niet te wachten.

Voorverwarmen van je oven

De oven in de voorverwarming zetten en wachten, en daarna de deur weer openen, verliest toch een groot deel van de warmte, dus probeer je eten erin te leggen wanneer je het apparaat inschakelt.

Het kan een zorgvuldige controle vergt voor de eerste paar pogingen om zeker te zijn dat u de timing goed krijgt, maar het is een gemakkelijke manier om de hoeveelheid gebruikt gas te verminderen. Het is ook een goed idee om regelmatig de afdichtingen op gasovens te controleren, om ervoor te zorgen dat ze goed werken en geen warmte in de kamer lekt.

Zet het gas vlak voor dat het klaar is uit

Een andere truc is om de oven uit te zetten vlak voordat het eten klaar is, waardoor het gerecht kan worden klaargemaakt met alleen de restwarmte van de oven. Hetzelfde geldt voor het koken op gasfornuizen. Het meeste voedsel blijft koken nadat de gasvlam is verwijderd, alleen met behulp van de vastgehouden warmte van de kookpotten en het water in het voedsel zelf.

Het verwarmen van water, hoe kan ik dit het beste doen?

Veel mensen hebben hun hete water vrij hoog gezet, te warm om comfortabel op de blote huid te komen, daarom is het meestal nodig om afgekoeld te worden met koud water als we douchen of baden. Door de thermostaat op een service voor heet water te verlagen, wordt de hoeveelheid gas die dagelijks wordt gebruikt sterk verminderd, omdat het water minder verwarming nodig heeft. In dezelfde geest is het meestal eenvoudig om het gas uit te zetten wanneer het een paar dagen of langer weggaat, wat betekent dat het water niet opwarmt als er niemand thuis is.

Alternatief voor verwarmen met gas

Als u een gas warmwatersysteem vervangt, overweeg dan om een ​​on demand-systeem te krijgen voor een kleinere woning of flat, die alleen gas gebruikt wanneer u warm water nodig hebt, in plaats van dat er altijd een grote toevoer wordt verwarmd. Voor grotere huizen kan het de moeite waard zijn om een ​​zonnesysteem met een gasbooster te installeren en de zon een deel van het werk te laten doen om water te verwarmen gedurende de dag, terwijl de booster het alleen overneemt wanneer de zon niet warm genoeg is. Zonnesystemen kunnen ook worden gebruikt voor het verwarmen van zwembaden en spa’s.

Slim verwarmen met gas

Net als bij waterverwarming, kan het instellen van CV-thermostaten enigszins koeler veel gas besparen. Door ongebruikte ruimtes af te sluiten, zal de centrale oven minder werken en minder gas verbranden.

Het is ook een goed idee om te bepalen waar de thermostaat voor centrale verwarming is geplaatst; hoe verder van een verwarmingsopening hij zich bevindt, hoe langer de vertraging bij het opnieuw uitschakelen van de oven, wat sommige gebieden oververhit kan maken. Met individuele gaskachels, zal het plaatsen van de vlam op laag of medium ook gas besparen terwijl het de kamer nog verwarmt.

Gas besparen is meestal gezond verstand, maar het kan betekenen dat je een aantal lang gekoesterde gewoonten doorbreekt. Het is altijd een goed idee om te beoordelen hoe u energie gebruikt , na te denken over hoe u gas in uw huis gebruikt en het vinden van eenvoudige manieren om elke dag een beetje minder te gebruiken.

https://vergelijk-gratis.nl/energie/