ABNY
Image default
Banen en opleidingen

Stijgend aantal autobranden

De tijd dat een uitgebrande auto groot nieuws was, ligt al lang achter ons. Het lijkt tegenwoordig of er geen week voorbij gaat of er wordt wel ergens in Nederland een auto in brand gestoken. De afgelopen vijf jaar is het aantal autobranden met 45% gestegen. De oorzaken hiervoor zijn divers. Zo ontstaan autobranden soms spontaan, bijvoorbeeld door een lekkende brandstofleiding of door accuproblemen bij elektrische auto’s. Ook kan er opzet in het spel zijn, zoals bijvoorbeeld bij brandstichting door rellende jeugd op oudejaarsavond of door pyromanen, vaak met complexe, psychische motieven. Zo is niet zo lang geleden nog een jonge vrouw uit Nieuwegein veroordeeld tot plaatsing in een jeugdinrichting voor het in brand steken van niet minder dan vijftien auto’s in de regio Utrecht. Naast de grote maatschappelijke impact die deze branden hebben, is er gewoonlijk sprake van een persoonlijke drama voor de autobezitter. Daarbij is het type autoverzekering dat de eigenaar van de uitgebrande auto heeft afgesloten van belang.

WA-verzekeringen en allriskverzekeringen

Er zijn autoverzekeringen in verschillende vormen en maten, maar grosso modo zijn er twee hoofdcategorieën: WA-verzekeringen en allriskverzekeringen. Een WA-verzekering dekt schade die je onbedoeld een ander aandoet, maar niet de schade aan je eigen voertuig. Elke autobezitter is wettelijk verplicht deze verzekering af te sluiten. Deze verzekeringsvorm wordt gewoonlijk gekozen door auto-eigenaren die een wat oudere auto rijden, vanuit de gedachte dat de kosten bij het verlies van de auto te overzien zijn. Heb je een nieuwe, dure auto dan wordt gewoonlijk de allriskverzekering geadviseerd. Eigenlijk is een allriskverzekering een combinatie van een WA-verzekering en een cascoverzekering. Waarbij met een casco verzekering de auto zelf is verzekerd. Voor autobezitters met een allriskverzekering is er een goede kans dat ze, afhankelijk van de polisvoorwaarden, de marktwaarde, nieuwwaarde of vervangingswaarde van hun auto vergoed krijgen bij een autobrand. Verder kan het slachtoffer steunen op de schadebehandelaar van de verzekeraar die veel zorgen uit handen neemt.

Hopen dat de schuldige wordt gevonden

Voor auto-eigenaren met een WA-verzekering is een uitgebrande auto buitengewoon vervelend. Want alle financiële consequenties zijn voor eigen rekening, er is immers geen verzekering die de schade vergoedt. Evenzo ontbeert deze autobezitter de steun van de verzekeraar die in de vorm van een schadebehandelaar het slachtoffer bijstaat. In feite moet de eigenaar van de uitgebrande auto zelf optreden als schadebehandelaar bij het afhandelen van de schade. Terwijl die daar niet voor geschoold is. De enige kans op gedeeltelijke vergoeding van de schade is om aangifte te doen en te hopen dat de schuldige wordt gevonden. Als dat gebeurt dan is er een kans dat de rechter de schuldige veroordeelt tot het betalen van een schadevergoeding of kan er een civielrechtelijke procedure tegen de brandstichter worden opgestart. Al zal er bij een brandstichter die vijftien auto’s heeft aangestoken, weinig kans zijn dat er nog wat te halen valt. Meer informatie over werken als schadebehandelaar lees je hier.