ABNY
Image default
Gezondheid

Luieruitslag bij een baby jonger dan een maand

Luieruitslag is een hele vervelende aandoening bij de allerkleinsten onder ons. Door het schuren van de luier en de bijkomende ontlasting, ontstaat er een uitslag op de billen van de baby dieirriterend en pijnlijk kan zijn. Luieruitslag is normaal, maar wat nou als de baby jonger dan een maand is? Hij of zij is nog zo klein natuurlijk. In deze blog gaan we kijken wat luieruitslag precies is en of het ook normaal is dat de kleine jonger dan een maand last heeft van deze vorm van uitslag.

Luieruitslag

Omdat de baby dagelijks voor lange tijd een luier omheeft, kan hierdoor uitslag ontstaan. De luier wrijft bij de kleine langs de billetjes en op die plekken ontstaat dan ook een rode en geïrriteerde huid. Daarnaast zit er in de luier natuurlijk ontlasting. Deze ontlasting en urine kunnen ervoor zorgen dat de huid nog geïrriteerde raakt. Voor de baby kan dit vrij onplezierig zijn. De huid, waar de uitslag zich begeeft, kan irriterend zijn, jeuk geven en zelfs pijnlijk zijn. 

Luieruitslag wanneer de baby jonger dan een maand is

Kan een baby die jonger is dan een maand ook last krijgen van luieruitslag? Absoluut. Omdat de baby nog zo ontzettend klein is, is het logisch dat je je zorgen maakt over de uitslag die de baby heeft, maar omdat hij bij deze leeftijd ook al een luier draagt, kan de baby last krijgen van luieruitslag.

Luieruitslag voorkomen en genezen

Luieruitslag kan natuurlijk altijd ontstaan, maar er zijn preventieve maatregelen die er voor kunnen zorgen dat de uitslag niet of minder aanwezig is. Zo is het belangrijk om vaak en snel de luier te vervangen. Wanneer de luier vol zit, kan de luieruitslag verergeren doordat de luier geen plas of poep meer kan opnemen. Een luier vaker verschonen is dus absoluut een aanrader tegen de uitslag. Ook kan het gebruik van NIET geparfumeerde producten bijdragen aan de genezing van de luieruitslag. Parfum irriteert de huid nog meer en dit kan zorgen voor nog meer pijn bij de baby. Je kan er beter voor kiezen om de billen voorzichtig schoon te maken met lauwwarm water. Belangrijk blijft dat je de huid goed in de gaten houdt en goed verzorgt. Een goede verzorging is het meeste belangrijke bij het voorkomen en genezen van luieruitslag.

Naar de dokter

Bij twijfel is het belangrijk om even langs de dokter te gaan. Luieruitslag is heel normaal, maar wanneer je toch denkt dat het iets anders is of wanneer het niet over gaat, is het handig om even een afspraak te maken bij de huisarts. Op die manier kun je jezelf en de baby geruststellen. Voor meer informatie over luieruitslag, bezoek dan de website www.luieruitslag.nl.

https://www.luieruitslag.nl/