ABNY
Image default
Electronica en Computers

Het belang van datavernietiging en hoe het in zijn werk gaat

Computers, servers en andere IT devices zitten boordevol data. Data die relevant is geweest voor uw bedrijfsvoering en een kwaadwillende partij of concurrent erg gebruik zou van kunnen maken wanneer de data in verkeerde handen valt. Daardoor is het raadzaam om datavernietiging toe te passen. Hierbij laat u de datadragers vernietigen of volledig leeghalen, zodat er geen gevoelige data meer aanwezig is of in verkeerde handen terecht zou kunnen komen. Datavernietiging is zeer belangrijk voor de hedendaagse bedrijfsvoering. Wanneer u niet goed omgaat met uw data, kan dit zeer vervelende gevolgen hebben voor uw bedrijfsvoering. Lees in dit artikel hoe datadragers op professionele wijze data-vrij worden gemaakt of vernietigd. Zodat niemand deze data meer op kwaadwillende wijze zou kunnen inzetten.

Op welke apparaten staat gevoelige data?

Er zijn tegenwoordig vele apparaten die data-gevoelig zijn. In eerste instantie zal u direct denken aan een harde schijf. Hierop wordt op computers al uw bestanden opgeslagen. De meer moderne variant van de harde schijf, de SSD (Solid State Drive) kan ook niet worden vergeten wanneer we spreken over datavernietiging. Naast deze typische datadragers voor uw laptop of pc, zijn er echter ook vele andere apparaten die gevoelige informatie opslaan. Wat denkt u bijvoorbeeld van mobiele telefoons met intern geheugen die u af heeft geschreven? Of USB-sticks? Deze worden wellicht niet veel meer gebruikt, maar slingeren zeer gemakkelijk rond, met uw bedrijfsgevoelige informatie! Maar ook (Micro) SD kaarten waarop u gegevens bewaard voor uw fotocamera bevat veelal makkelijk verkrijgbare vertrouwelijke informatie. Waar mensen niet direct aan denken, zijn kopieermachines. Het geheugen van een kopieermachine bevat zeer gevoelige informatie. 

Hoe worden datadragers vernietigd?

Datavernietiging wordt gebruikelijk ingezet door de datadragers te versnipperen. De onderdelen waaruit de datadrager bestaat zijn hierdoor fysiek vernietigt. Het is niet mogelijk om de harde schijf of SSD weer werkzaam te krijgen. Voordat de datavernietiging plaatsvindt, worden de datadragers verzameld in bewaakte inzamelcontainers. Deze worden goed bewaakt door de nieuwste bewakingsapparatuur. De datadragers worden machinaal vernietigd door een shredder die voldoet aan de richtlijnen van de European Association for Media and Data security. Wanneer u zelf bij het vernietigingsproces wilt zijn, is dat dikwijls ook mogelijk. Na afloop ontvangt u een certificaat dat uw datadragers op professionele wijze zijn vernietigd.

Overschrijven in plaats van vernietigen

Naast vernietigen, kunt u ook de datadragers laten overschrijven oftewel leegtrekken van data. Dit overschrijven wordt in computer terminologie formatteren genoemd. Alleen de standaard formattering gebruiken, geeft geen zekerheid dat al uw privacy gevoelige data is verwijderd. Daardoor werken datadrager verwerkingsbedrijven met geavanceerde codecs om al uw data daadwerkelijk te verwijderen. Eenmaal de datadragers helemaal schoon zijn, zijn ze klaar voor hergebruik. Veelal worden deze datadragers dan gebruikt voor refurbished hardware, zoals refurbished laptops en refurbished iPhones.

Prijzen voor datavernietiging

Wat kost dat nou, als ik mijn datadragers wil laten vernietigen? Dit is niet gemakkelijk te zeggen, omdat de kosten afhankelijk zullen zijn van de hoeveelheid datadragers die u aanbiedt. Sommige modellen kosten daarnaast meer tijd om door de shredder te halen. Voor een datavernietiging offerte op maat kunt u bij dit bedrijf terecht. Een betrouwbare partij met veel ervaring binnen datavernietiging.