ABNY
Image default
Huishoudelijk

Je stofzuiger repareren is altijd nog goedkoper dan een nieuwe

Over het algemeen bestaan er geen slechte merken stofzuigers, toch hebben bepaalde stofzuiger onderdelen in en aan een stofzuiger het zwaar te verduren. Een stofzuiger is bij ons allen zo’n ingeburgerd apparaat, zodat deze niet meer weg te denken is bij het schoonmaken van onze woning. Maar elk merk, duur of goedkoop, hebben draaiende onderdelen die makkelijk kapot gaan.

De basisprincipes van elke stofzuiger zijn hetzelfde, ze brengen ook veel voorkomende problemen die jezelf kunt controleren en oplossen. Nu mag elke fabrikant wel zijn eigen snufje of specialiteit hebben toegepast op de stofzuiger, het oplossen van veelvoorkomende problemen worden bij elk merk op dezelfde manier gedaan. Als je eenmaal weet waar de basis van een stofzuiger uit bestaat, krijg je deze in een mum van tijd met de juiste stofzuiger onderdelen weer aan de praat krijgen.

Probeer het probleem te lokaliseren

Een stofzuiger gaat gemiddeld vijf tot tien jaar mee. Dit kan enorm variëren, niet alleen door het merk, maar ook hoe er mee om wordt gegaan. In een klein studiootje van 25 vierkante meter, zal de slijtage minder zijn dan bijvoorbeeld in een grote woning met een gezin van vijf personen en twee huisdieren. Het kan zijn dat de stofzuiger na een tijdje z’n zuigkracht begint te verliezen, door een simpele controle uit te voeren op de slang, filters en rollen is het probleem te achterhalen.

Misschien is de aandrijfriem zuigmond en- of zijn de koolborstels versleten, dit zijn makkelijk vervangbare stofzuiger onderdelen. De stofzuiger kan meer herrie gaan maken, dan is het misschien tijd om de aandrijfriem te vervangen. Als de stofzuiger willekeurig stopt en weer aangaat, zit er misschien een kabelbreuk in het stroomsnoer. Met deze makkelijk vervangbare onderdelen is je stofzuiger weer als nieuw.

Wat is verstandig, repareren of een nieuwe kopen?

Of je nu een zakloze stofzuiger hebt of een traditioneel model, in elk huishouden is het apparaat nodig. Ondanks dat ze uit simpele onderdelen bestaan, zal elke uitvoering vroeg of laat een probleem vertonen. Het gemiddelde merk stofzuiger is niet goedkoop en om bij elk makkelijk te verhelpen storing een nieuwe aan te schaffen is geld weggooien.

Stofzuiger onderdelen vervangen is echt niet moeilijk en je kunt de levensduur tot wel 20 jaar verlengen, dit is toch wel wat goedkoper dan om de vijf jaar een nieuwe moeten kopen. Niet iedereen heeft twee rechterhanden en is het elektrische gedeelte misschien een probleem, dan heb je nog altijd de optie om hem weg te brengen naar een reparateur, ook dat is nog altijd goedkoper dan het aanschaffen van een nieuwe.