Onderlijnen knopen voor karper

Het is heel eenvoudig om voor geknoopte onderlijnen te kopen om karper te vangen. Wel is het net zo leuk, als niet leuker, als je een karper vangt aan een zelf geknoopte onderlijn. In deze blog geven we enkel tips waar je op kunt letten bij het knopen van een karperonderlijn.

 

Er zijn niet voor niets veel verschillende haken

De haak is natuurlijk erg bepalend voor het kunnen vangen van vis. In hoofdlijnen zijn er kort- en langstelige haken en zijn er haken met veel ruimte tussen de haakpunt en haaksteel (wide-gape) of juist minder. Elke soort haak heeft zijn eigen voor- maar ook nadelen om rekening mee te houden. 

 

Een kort stelige haak

Een haak met een korte haaksteel geeft veel ruimte om vlees te pakken. De haak snel dan ook snel inprikken met de kans op een vangst. Een dergelijk haak heeft wel de neiging om minder diep vlees te pakken. Bij een stevige dril kan de kans op verliezen van de vis een stuk groter zijn

 

Lang stelige haak

Bij een haak met lange haaksteel is de kans op een directe inhaking minder groot. Wel zal de haak sneller meer vlees pakken. Dit heeft te maken met de hoek die de haakpunt maakt met het oog van de haak. Hoe groter de hoek, hoe dieper de haak kan penetreren. Die voorkomt dat een haak uitscheurt of losschiet. 

 

Stijf of slappen onderlijnen

De kans op inhaking bij een stijve onderlijn is over het algemeen beter. Er zal al snel spanning op de haakpunt worden gezet, waardoor de haak zijn werk kan doen. Als de onderlijn niet strak komt te staan bij een slappe onderlijn is de kans op het haken van de vis erg klein. Pas als het lood met vislijn wordt opgepakt komt er kracht op haakpunt met kans om de vis te vangen. Maar ook bij  een slappe onderlijn is de kans op inhaking te verbeteren door gebruik te maken van een line-aligner of een Anti-tangle sleeves. 

 

Hopelijk geeft bovenstaande informatie wat handvatten bij het vullen van de tacklebox. Succes met het kiezen of knopen van jouw onderlijnen.

 

https://www.sportvisgigant.nl/