Kan je ballonvaren in de regen?

Wij van C-Air ballonvlucht gaan nooit een ballonvaart organiseren in de regen. Uiteraard is het mogelijk dat bij prachtig weer tijdens het opstijgen toch een bui ontstaat tijdens de vlucht . Meestal gaat het hierbij over een kleine regenbui die de veiligheid van het ballonvaren niet in gedrang brengt.

Ballonvaren met een hete luchtballon tijdens voorspelde regen doen we liever niet. Dit omdat we op lange termijn de stof van onze luchtballonnen kunnen beschadigen.  Zolang de regenbuien niet hardnekkig zijn, is de ballonvaart nog steeds veilig tijdens een regenbui. Maar wij vinden het zeer belangrijk om onze passagiers een kwalitatieve vlucht te bieden.

Een ballonvaart met weinig zichtbaarheid door de regenbuien, is volgens C-Air geen kwaliteitsvolle ballonvaart voor onze passagiers.

Voorspelling van onweer

Als er onweer wordt voorspeld wordt de ballonvaart zonder twijfel geannuleerd. Bij onweer is er een kans dat de hete luchtballon naar het onweer wordt gezogen. De warme luchtballon wordt hierdoor onbestuurbaar.

C-Air ballonvaarten zal altijd vaarten bij onweer annuleren. We kunnen bij onweer de veiligheid van onze passagiers niet garanderen, waardoor wij aan de grond blijven.

Warme temperaturen tijdens de ballonvaart

In uitzonderlijke omstandigheden zullen wij niet ballonvaren bij te hoge temperaturen. Het is veilig om bij hoge temperaturen te varen, maar ook is de kwaliteit van de ballonvaart opnieuw belangrijk.

Indien ze s’avonds nog temperaturen voorspellen van meer dan 32 graden, bekijken wij of de vlucht aangenaam en kwaliteitsvol kan doorgaan. Bij het opstoken van de hete luchtballon wordt er extra warmte toegevoegd door de brander bovenop de hoge temperaturen.

Het komt wel zelden voor dat wij de vlucht voor de temperatuur annuleren, maar in heel uitzonderlijke omstandigheden gebeurt dit.

Veel wind bij het plannen van een ballonvlucht

Ook bij teveel wind zal een ballonvaart niet kunnen doorgaan. Als er teveel wind is een ballon onbestuurbaar en kunnen wij de veiligheid van onze passagiers niet garanderen. Als er teveel wind is bij het opstijgen, krijgen we de hete luchtballon de lucht niet in, omdat deze dan te onstabiel is om op te stoken en veilig te kunnen vertrekken.

Ook bekijken we ook de voorspelde wind bij de landing. Indien het rustig opstijgen is, maar de wind zou aanwakkeren dan moeten wij ook bekijken of de landing veilig kan gebeuren. Indien C-Air ballonvaarten twijfelt over één van beide situaties, dan houden wij onze luchtballon aan de grond.

Ballonvaren bij een laag wolkendek

Bij een laag wolkendek zullen wij ook niet varen. De zichtbaarheid voor onze passagiers is dan te beperkt. Het is niet aangenaam vliegen als je niks kan zien vanuit de ballonmand. Daarnaast kan lage bewolking ook gevaarlijk zijn voor de piloot, als hij/zij niet kan zien waar we kunnen landen.

De dag van de ballonvaart bekijken wij steeds alle weersomstandigheden zorgvuldig. Wij bespreken deze dan met onze passagiers. De piloot heeft steeds de eindverantwoordelijkheid om te beslissen of de ballonvaart al dan niet kan doorgaan. Indien de vlucht niet kan doorgaan door slechte weersomstandigheden, plannen wij onmiddellijk een nieuwe data in.

https://www.cair-ballonvaart.be