Zo ziet een hypotheekgesprek eruit

Op het moment dat je op zoek gaat naar een eigen woning is het fijn om vooraf te weten hoe veel je kunt lenen. Het wordt dus tijd voor een hypotheekgesprek! Spannend, maar zeker ook nodig. Vaak is het zo dat je eerst een oriënterend gesprek hebt. Wanneer je vervolgens een bod hebt gedaan op een woning en deze is geaccepteerd, ga je verder met het adviesgesprek.

Bereid je goed voor

Er zijn een hoop dingen waar je over na dient te denken alvorens je een hypotheekgesprek ingaat. Weet je bijvoorbeeld al in welke stad of dorp je wilt gaan wonen? Het is namelijk verstandig om in die omgeving op zoek te gaan naar iemand die je kan helpen bij je keuzes. Wanneer je gaat wonen in Bergen op Zoom is een hypotheekadviseur daar zoeken een slimme zet. Zij hebben verstand van de lokale markt en zijn in staat je te voorzien van bruikbaar advies. Bovendien zijn dit vaak onafhankelijke adviseurs met een groter aanbod dan bij één geldverstrekker. Ze zijn in staat het aanbod te vergelijken op basis van jouw behoeftes en een keuze te maken uit de hypotheken in Bergen op Zoom die bij jou past.               

Tijd voor oriëntatie

Oriëntatie gesprekken zijn vaak gratis en verlopen telefonisch. Bereid jezelf voor door na te gaan hoeveel maandlasten je maximaal aankunt. Ga je samen met je partner iets zoeken of alleen? Dit heeft namelijk veel effect op je budget. Als laatste is het verstandig om een beetje over de toekomst na te denken. Staan er kinderen op de planning? Dan is een groter huis met extra kamers een belangrijke must. Vervolgens bespreek je tijdens de oriëntatie wat je financiële situatie is en wat je wensen zijn over je toekomstige woning. Zijn er zaken waar rekening gehouden moet worden en die bijvoorbeeld een verzekering dekt? Bespreek die dan ook. Vervolgens krijg je vaak een aantal tips om op te letten tijdens je zoektocht naar jouw droomhuis.

Durf advies te vragen

Je hebt je ideale woning gevonden en moet een passende hypotheek hierbij vinden. Tijdens je adviesgesprek duik je samen met je adviseur dieper in jouw huidige en toekomstige situatie. Wat kun je zelf doen ter voorbereiding? Het verzamelen van diverse documenten is van belang. Denk hierbij aan:

  • Identiteitspapieren
  • Loonstroken
  • Afschriften van je (spaar)rekeningen
  • Belastingaangiftes

Na je adviesgesprek ontvang je vaak een overzicht van de hypotheken die het beste bij je passen. Je hoeft hier niet bang te zijn voor marketing van grote geldschieters, want je hebt gekozen voor een onafhankelijke adviseur. Zo maak je met een gerust hart een weloverwogen.