Een wisselbeker kopen ter bevordering van sportdeelname

Steeds meer mensen geven aan minimaal één keer in de week te sporten maar toch is het aantal leden van sportverenigingen in de afgelopen jaren behoorlijk afgenomen. Mensen zijn individualistischer gaan sporten en dat effect wordt nog eens versterkt door de opkomst van sporten als fitness, Cross-Fit en paaldansen, die het accent nog meer leggen op je prestaties als individu ten opzichte van een sportprestatie als team. Is dat een probleem? En hoe kunnen we de participatie van sporters verhogen?

Is de individualisatie van sporten een probleem?

We sporten steeds meer alleen en zonder lid te zijn van een sportvereniging. Volgens verschillende polls en enquêtes neemt de sportparticipatie onder de Nederlands toe maar dat is natuurlijk moeilijk te controleren als je alleen af kunt gaan op het woord van mensen.

Wat we hieruit wel kunnen destilleren is dat mensen het belangrijker vinden dat ze kunnen sporten op een tijd dat het hen uitkomt en dat ze zichzelf uitdagen, dan dat ze sportbekers willen winnen met het team of tijdens een officiële wedstrijd.

Aan de andere kant kunnen atleten bij veel wedstrijden zelf medailles bestellen. Als aandenken aan een hardloopwedstrijd bijvoorbeeld. Voor de winnaar kan de organisatie een sportbeker of kampioensschaal kopen maar er zijn ook duizenden andere deelnemers die ook weer vooral meedoen om hun eigen tijd te verbeteren.

Hoe verhoog je de participatie van ‘onzichtbare’ sporters?

Mensen die wel sporten maar nergens aan deelnemen en niet aangesloten zijn bij een sportvereniging zijn de zogenoemde ‘onzichtbare’ sporters. Dit zijn vaak mensen die geen aansporing nodig hebben om te bewegen maar er is ook een groep die denkt dat deze manier van sporten eenvoudiger en laagdrempeliger is. En dat terwijl volledig zelfstandig sporten juist een hoge mate van discipline vergt.

Door bijvoorbeeld een wisselbeker te kopen die mensen kunnen winnnen door mee te doen met open trainingen of wanneer ze meer dan drie keer in de week zijn geweest kun je de participatie van deze groep vergroten en in kaart gaan brengen. Zo werken we met zijn allen naar een sportiever en gezonder Nederland toe!