Tips om je oren gezond te houden

Op latere leeftijd krijgen veel mensen te maken met gehoorschade. Wanneer je eenmaal gehoorschade hebt opgelopen, kun je dit niet meer verhelpen. Daarom is het belangrijk dat je zorgvuldig omgaat met jouw oren om deze zo gezond mogelijk te houden. Vroeger werd er altijd al gezegd dat je je goed achter je oren moet wassen, maar houd je eigenlijk de rest van je oor gezond? We leggen het je graag uit.

Zet het volume van een koptelefoon niet te hard

Als je tegenwoordig in de bus zit, kun je vaak meegenieten van de muziek waar jongeren naar luisteren. En dat komt niet omdat zij de muziek via aparte boksen afspelen, maar het geluid zo hard hebben staan, dat je het door hun koptelefoon of oordopjes heen kunt horen. Zeker met de huidige in-ear oordopjes is het gevaar dat het geluid veel te hard staat, waardoor je gehoorschade kunt oplopen. Zet daarom het geluid van je oordopjes of koptelefoon nooit harder dan 85 dB. 

Gedoucht? Droog je oren goed af

Wanneer je gedoucht (of gezwommen) hebt, is het belangrijk dat je jouw oren goed droogt door je hoofd naar beide kanten te laten hangen. Het overtollige water kan dan uit je oren lopen. Wrijf ook de buitenkant van je oren droog met een schone handdoek, zodat je jouw oren nog net iets droger krijgt. Wanneer je dit niet doet, kan er water in je gehoorgang komen te zitten. Dit kan het beschermlaagje van je oorsmeer beschadigen en bovendien zorgt dit voor een zachtere huid in je gehoorgang. Hierdoor is jouw oor vatbaarder voor infecties. Het is dus belangrijk dat je na het douchen en na het zwemmen jouw oren goed droog maakt.

Houd hoortoestellen en oordoppen schoon

Het is belangrijk dat je jouw hoortoestellen en oordoppen goed schoonhoudt, want bij het dragen kunnen deze vies worden. Oorsmeer dat in het gehoorapparaat of in de oordoppen zit, kan de geluidskwaliteit verminderen. Je kunt deze het beste schoonmaken met een droge, zachte doek. Let erop dat je jouw handen van tevoren goed hebt gewassen en ook droog zijn voordat je met de oordoppen of hoortoestel aan de slag gaat. Bovendien is het ook belangrijk dat je het hoortoestel ‘s nachts laat drogen. Vocht is namelijk de nummer één hoofdoorzaak van defecten. Je hebt hier speciale droog-boxen voor. Wanneer je het hoortoestel in de droogbox doet, kun je de hoortoestel batterijen gewoon in het hoortoestel laten zitten.     

Ga nooit met een wattenstaaf in je oren

We zien nog steeds heel veel mensen hun oren schoonmaken met een wattenstaaf. Echter raden wij dit sterk af! Wanneer je oorsmeer verwijdert met een wattenstaafje, heb je juist meer kans op infecties. Oorsmeer beschermt jouw oren namelijk tegen deze infecties. Bij overtollig oorsmeer kun je het beste jouw oren laten uitspuiten. Dit kun je laten doen door een bezoekje aan jouw huisarts te brengen.

Succes!

We wensen jou veel succes bij het gezond houden van jouw oren en hopen dat je iets gehad hebt aan de tips in dit artikel.