Wel of geen makelaar inschakelen?

Een huis verkopen of kopen kan best wel een moeilijk proces zijn. Dit kan lang duren en er kan veel moeite, tijd en zelfs geld in zitten. Veel mensen besparen zichzelf dit allemaal en schakelen daarom een makelaar in. Een makelaar biedt verschillende voordelen maar ook zeker nadelen! We vertellen je graag waarom je nou juist wel of nou juist niet een makelaar in zou schakelen! 

Wat doet een makelaar?

Een makelaar doet eigenlijk best wel veel. Dit zul je misschien niet verwachten omdat veel achter de schermen gebeurt. Zo doen ze verschillende dingen die ervoor zorgen dat je een huis makkelijk kan kopen of makkelijk kan verkopen. Een makelaar kan je namelijk helpen met: 

  • De prijs regelen waarvoor een huis gekocht of verkocht kan worden

  • Regels duidelijk te stellen die gelden voor de koper en verkoper

  • Hoe en wanneer je het huis krijgt of moet opleveren

  • Het zoeken naar een koper van je huis of zoeken naar een huis als je een huis wilt kopen

  • Het bekijken van een huis en daarbij het onderhandelen met koper of verkoper

 

Dit zijn allemaal punten die een makelaar voor je KAN doen. Het moet dus niet en het is dus helemaal niet verplicht om een makelaar in te schakelen. 

Waarom wel een makelaar?

Een makelaar zorgt eigenlijk voor heel veel gemak bij het verkopen of kopen van een huis. Een makelaar is helemaal niet verplicht maar kan er wel voor zorgen dat het kopen of verkopen van een huis 3 x makkelijker gaat. Makelaar Van der Eijken nabij Oudenbosch Kan je precies uitleggen wat je wel en niet zou moeten doen en welk huis voor jou geschikt is. Het fijne van een makelaar is dat die je eigenlijk laat zien hoe je het goedkoopst een huis kan kopen of verkopen.

Waarom geen makelaar inschakelen

Een makelaar is voor veel dingen super fijn en handig maar het brengt ook zijn nadelen met zich mee. Een makelaar rekent namelijk een bedrag over de verkoopprijs van een huis. Bovenop dit bedrag komen nog wat extra kosten voor bijvoorbeeld advertenties. Ook beginnen makelaars meestal met een startbedrag van soms duizenden euro’s wat dus uiteindelijk allemaal bij elkaar best op kan lopen.