ABNY
Dieren

Konijn kopen waar op letten?

Wil jij konijnen als huisdier houden? Zorg er dan voor dat je de juiste keuze maakt en weet waar je op moet letten. Men vergist zich vaak in wat erbij komt kijken als ze een konijn willen aanschaffen. Om jou op weg te helpen hebben wij het nodige voor u uitgezocht.  

 

Omgeving 

Zorg voor een omgeving waarin veel te doen is. Denk aan boomstammetjes, mogelijkheid tot gaten graven en andere natuurlijke speelmogelijkheden Laat je konijn vooral zelf aan de gang gaan met de speeltjes of samen met andere konijnen.

 

Eten 

Konijnen moeten in ieder geval dagelijks gevoerd worden, vers water krijgen en hun kooi moet regelmatig worden verschoond, minstens één keer per week. Konijnen zijn ook dol op vers groenvoer zoals gras, paardensla, maar geef hier niet te veel van. Een dagelijkse verse portie hooi is heel belangrijk voor een konijn.  

 

Voor meer informatie over konijnen bekijk onze website!

 

Verzorging 

De tanden van een konijn groeien het hele leven door, wanneer deze niet goed gepositioneerd staan kan het zijn dat de boven- en ondertanden niet afslijten op elkaar en doorgroeien. Je krijgt dan snel problemen waarbij de dieren slecht of niet meer kunnen eten en darmproblemen krijgen. Bij stress heeft een konijn vaak moeite met de spijsvertering, zorg daarom dat je de eerste dagen niet verandert van voederpatroon, neem daarom wat voer mee van de vorige eigenaar.  

 

Konijnenhok 

Een goed konijnenhok biedt ruimte aan jouw konijn, een plek om te rusten, een plek om te eten en drinken en natuurlijk een gedeelte waar hij of zij kan spelen. Ook moet een konijnenhok volledig gesloten zijn zodat indringers en roofdieren geen toegang krijgen. Als een konijn zich verveelt kan hij aan het hok gaan knagen. Indien je je konijn buiten laat lopen in je tuin, zorg dan altijd dat je de ren niet te dicht in de buurt zet van giftige planten, zoals bijvoorbeeld taxus en rhodondendron.  

 

Hoe oud wordt een konijn? 

Met de juiste verzorging kan jouw konijntje wel tien jaar oud worden. Je moet dus goed nadenken of je zolang voor je dierenvriend kan zorgen. Ook al zeggen kinderen dat ze ervoor zullen zorgen, meestal komt dit toch op de ouders neer. Het zijn hele lieve vriendjes die leuk zijn om te observeren en graag geaaid worden, maar het zijn meestal geen schootdieren. 

 

Gerelateerde artikelen

Hoe je je best kan voorbereiden tegen ongedierte in de winter?

Ongediertebestrijding Alkmaar werkt voor jou

Diervriendelijke muizenval