ABNY
Image default
Tuin en buitenleven

Zo maak je je tuin vogelvriendelijk

Als er een hoop vogeltjes in je tuin leven, is dat natuurlijk hartstikke leuk en gezellig. Soms lijkt het echter wel alsof vogeltjes bepaalde tuinen vermijden. Dat zou zomaar eens kunnen kloppen, want vogels stellen ook bepaalde eisen aan hun leefgebied. Hieronder noemen we een paar criteria.

Plaats een heg

Vogels hebben beschutting nodig. Een paar bomen en een flinke heg, zoals een beukenhaag, kunnen wonderen doen voor de vogelpopulatie in je tuin. Een haag biedt namelijk enorm veel beschutting voor factoren zoals het weer, maar ook voor eventuele jagers, zoals huiskatten.

Zorg voor voedsel

Een andere belangrijke factor is het voedsel in de tuin. Zorg ervoor dat je voldoende verschillende planten en bloemen hebt staan, waar dan vervolgens insecten op af komen. Vogeltjes eten namelijk insecten. In de winter zijn er vrijwel geen insecten dus dan kun je de vogeltjes in je tuin een beetje helpen met de nodige vetbollen en zaden mixen.

Water

Waar eten is, moet ook water zijn. Zorg er dus voor dat je een ondiepe vijver of een schaal met water in je tuin hebt staan. Hier kunnen de vogeltjes uit drinken en in badderen. 

Goed onderdak

Naast het hebben van een heg, kun je ook vogelhuisjes ophangen. Deze kun je halen bij verschillende tuincentra, waaronder Warentuin. Vogeltjes zijn vaak hartstikke blij met de huisjes die je voor ze ophangt. Ze kunnen hier gemakkelijk hun nestje in maken en zitten veilig voor weer en wind.