ABNY
Industrie

Composteerbare verpakkingen verlengen versheid beter dan plastic

Dat we al langer het liefst af willen van plastic, is een feit. Veel bedrijven zoeken oplossingen in andere hoeken om plastic te vervangen. De verpakkingsindustrie is een grootgebruiker van plastic. Veel producten worden in plastic verpakkingsmaterialen verpakt, omdat producten zo het langst vers blijven. Dat werd tot voor kort gedacht, totdat er uit twee peer-reviewed onderzoeken iets anders naar voren kwam.

Onderzoek

TIPA gaf opdracht te onderzoeken hoe effectief composteerbare verpakkingen zijn. Om hier antwoord op te krijgen, werden er twee peer-reviewed onderzoeken gehouden. Hieruit kwam naar voren dat composteerbare verpakkingen minstens zo effectief zijn als de plastic varianten. Ze kwamen zelfs tot de conclusie dat verse AGF misschien wel langer vers blijft in deze nieuwe vorm van verpakken.
De resultaten uit het onderzoek zijn verbluffend: paprika’s zouden tot wel 21 dagen vers gehouden kunnen worden in een composteerbare verpakking en komkommers tot wel 15 dagen. Deze resultaten overtreffen de traditionele plastic variant aanzienlijk. Het onderzoek is in opdracht van TIPA uitgevoerd door onderzoekers van de Agricultural Research Organization (ARO), het Volcani Instituut in Israël. Zij zijn dé specialist in composteerbare verpakkingen.

Komkommers en paprika’s

Verpakking is enorm belangrijk bij verse producten om de versheid te verlengen en verspilling tegen te gaan. Plastic is slecht voor het milieu, maar verspilling is dat ook. De voordelen van plastic verpakkingen leverden altijd meer op dan de voordelen van het schrappen van het plastic, maar het bleef kiezen uit twee kwaden. Daar lijkt hiermee misschien wel een einde aan te komen, gezien de goede resultaten van de composteerbare verpakkingen. Met de komkommers en paprika’s wilden de onderzoekers de verschillen tussen plastic- en composteerbare verpakkingen toetsen. De resultaten tussen de twee verpakkingen waren hetzelfde bij bewaring in de koelkast: de twee paprika’s bleven vier en de komkommers bleven twee weken vers. Bij bewaren buiten de koelkast waren de resultaten verbluffend: komkommers verpakt in composteerbare verpakkingen met microperforaties bleven buiten de koelkast tot wel 15 dagen houdbaar. Komkommers bewaard in een traditionele plastic verpakking bleven slechts tien dagen vers. Een flinke winst dus. Wat de composteerbare verpakking ook aantrekkelijker maakt is de eigenschap dat het condensvorming voorkomt, waar je wel mee te maken hebt bij een plastic verpakking. Condens veroorzaakt bederf.

https://www.paperplanetshop.nl/

Gerelateerde artikelen

Dankzij professionele metaalbewerking helpt u uw bedrijf in Brabant vooruit

Hoe werkt CNC verspanen precies?

De betonboorder van Utrecht