ABNY
Rechten

Juridische hulp bij ontslag

Er zijn allerlei redenen waarom je werkgever jou wil of moet ontslaan. Ook als je begrip hebt voor de situatie kan het toch de moeite waard zijn om bij ontslag juridische hulp te vragen. Want in veel gevallen is er een hoger ontslagvergoeding af te dwingen. Er zijn ook situaties waarin je ten onrechte bent ontslagen. Het is dan soms mogelijk om door tussenkomst van de rechter je baan te behouden. Als je bang bent dat er schade is ontstaan in de relatie met je werkgever is soms baanverlies met een extra ontslagvergoeding mogelijk.

 

Economische redenen om je baan te verliezen

In juridische zin zijn er vier mogelijke redenen waarom iemand zijn baan kan verliezen. Ten eerste kunnen economische redenen de oorzaak zijn. Het gaat zo slecht met het bedrijf, dat de werkgever besluit dat hij niet langer gebruik kan maken van jouw diensten als werknemer. Als jij zelf de indruk hebt dat dit onjuist is, kun je dat juridisch aanvechten. De werkgever moet dan bewijzen dat het zo slecht gaat met het bedrijf, dat hij de kosten van jouw salaris niet meer kan opbrengen. Als hem dat niet lukt is hij gedwongen om je weer in dienst te nemen of je een extra ontslagvergoeding te betalen.

 

Ziekte

Als jij als werknemer ziek bent kost dat je werkgever veel geld, want hij moet je salaris doorbetalen. Als jouw periode van ziekte langer dan 2 jaar duurt, kan hij besluiten om bij het UWV ontslag aan te vragen. Samen met een advocaat kun je daartegen bezwaar aantekenen. De rechter zal de zaak bekijken en een beslissing nemen. Als de werkgever in het gelijk wordt gesteld ben je je baan kwijt. Dan heb je echter wel recht op een transitievergoeding. Als jij gelijk krijgt houd je je baan en blijf je in dienst.

 

Arbeidsconflict of disfunctioneren

Wie zijn baan verliest door een arbeidsconflict of doordat er sprake is van slecht functioneren kun je dat bij de rechter ook aanvechten. In dat geval moet je een arbeidsrecht advocaat inschakelen. Bij een arbeidsconflict gaat het vaak om zware beschuldigingen, zoals discriminatie, agressie of geweld. Bij disfunctioneren gaat het erom dat je je werk niet goed doet. Dat kan zijn doordat je kwalitatief slecht werk aflevert, werkzaamheden weigert uit te voeren, of regelmatig te laat op het werk verschijnt. Deze conflicten worden behandeld door de kantonrechter. Als het ontslag door de rechter wordt goedgekeurd heb je recht op een transitievergoeding.

 

Vaststellingsovereenkomst

Als je je baan dreigt kwijt te raken doordat de werkgever gebruik maakt van een vaststellingsovereenkomst moet je op tijd een advocaat inschakelen om daartegen in verweer te gaan. Zo’n overeenkomst loopt niet via het UWV of via een gerechtelijke procedure, en kost een werkgever relatief weinig geld. Je moet daar als werknemer nooit mee akkoord gaan. Als je in verweer gaat worden er vaak betere voorwaarden voor het baanverlies bedongen. Daarbij moet je denken aan het laten uitbetalen van vakantiedagen of een hogere transitievergoeding. Als je juridische hulp inschakelt bij ontslag via een vaststellingsovereenkomst moet de werkgever de advocaat betalen.

 

Op de site van Omnius lees je meer over dit onderwerp.

 

Gerelateerde artikelen

Ontslag op staande voet aanvechten

Drie tips die je kunt volgen bij een strafbeschikking

Hoe krijg je krakers uit je pand