ABNY
Electronica en Computers

Wat is het verschil tussen type 1 en type 2 laadkabels?

We zien ze steeds meer in het dagelijkse verkeer. De elektrische auto’s. Steeds meer merken springen in op deze duurzame manier van auto rijden. Deze auto’s moeten natuurlijk wel opgeladen worden om de zoveel tijd. Hiervoor is een oplaadkabel nodig. U moet hierbij even opletten dat u de juiste kabel bij de auto heeft. Er zijn namelijk twee soorten kabels. De type 1 en de type 2.

Het verschil tussen type 1 en type 2 laadkabels

Welke kabel heeft u nu exact nodig bij uw auto? Daar gaan we hieronder verder op in. Zoals genoemd zijn er de type 1 en de type 2 laadkabels.

Universele stekker

Aan het begin van het tijdperk van de elektrische auto’s hanteerde elke auto fabrikant zijn eigen laadsysteem. Binnen de kortste keren waren er dus tal van verschillende aansluitingen op de markt.
Men zag gelukkig al snel in dat dit niet praktisch was en kwam tot de conclusie dat er een universeel systeem moest komen. Een systeem dat te gebruiken zou zijn bij elke elektrische auto, van welk merk dan ook.

Maar toch is er dus uiteindelijk gekozen voor de hierboven genoemde twee standaarden. Het type 1 en type 2. Waarom is dit nu?

De reden voor twee standaarden

Dit heeft te maken met de laadpoort van de auto. Deze laadpoort kan simpelweg een type 1 of een type 2 bevatten.
Daarnaast is het zo dat de laadpoort van de auto zijde afwijkt van de laadpoort van de laadpaal zelf.

Het type 1 laadkabel

Er is een type 1 ontwikkeld voor die landen die als huisaansluiting elektra hoofdzakelijk een enkele fase hebben. Dit zijn landen als Amerika, China en Japan. De landen in Europa hebben hoofdzakelijk een 3 fase huisaansluiting elektra. Vandaar dat een ander laadsysteem nodig is. Dit 1 fase systeem is geschikt voor opladen met 16 Ampère en met 32 Ampère.

Het type 2 laadkabel

Dan de type 2 laadkabels. Uiteindelijk is dit de meest voorkomende laadkabel. Sowieso dus in Europa zoals hierboven uitgelegd. Deze type twee laadkabel is wel geschikt om middels 3 fasen te laden. Dit kan de type 1 dus niet. Het grote voordeel is dat dit laden middels 3 fasen een stuk minder tijd benodigd dan met 1 fase. Ook heeft u met dit type 2 systeem een veel betere stroomverdeling.

Kort samengevat

Heeft u dus een nieuwe laadkabel nodig bij uw auto, bekijk dan van te voren goed welke u nodig heeft. Heeft u een Aziatische auto, dan kunt u een type 1 aansluiting aanschaffen.
Heeft u een Europese auto, bijvoorbeeld van een Duitse fabrikant, dan dient u een type 2 aansluiting in te kopen.

Informeer sowieso goed naar het maximale laadvermogen van de auto die u heeft. Dit voorkomt langere laadtijden.

Wilt u nu op zoek naar een goede laadkabel voor uw auto? Kijkt u dan eens op www.accu-machine.nl bij de laadkabels en ervaar hoe breed het assortiment is.

https://www.accu-machine.nl/

Gerelateerde artikelen

Laptops met deels of volledig metalen behuizing

Een breed palet aan iPhone hoesjes

Drone kopen