ABNY
Zorg

Een duurzame zorgsector

De gezondheidscrisis en klimaatverandering gaan hand in hand. Hoe meer de aarde opwarmt, des te meer mensen te maken krijgen met gezondheidsproblemen. Denk maar eens aan de slachtoffers die hittegolven, overstromingen en orkanen met zich meebrengen. Er zijn ook mensen die meer last hebben van allergieën door een langer pollenseizoen ten gevolge van opwarming van de aarde. Al die mensen zullen een beroep doen op de zorg, die op dit moment al genoeg onderbezetting kent. De coronacrisis maakt dat pijnlijk duidelijk. Daarom is het nu tijd voor actie. Of je nu gaat werken in de zorg in Brabant of Groningen, we moeten het met zijn allen doen. Ook buiten de landsgrenzen. 

Gezondheidszorg is grote vervuiler

Onderzoek uit 2019 legt bloot dat de twee factoren klimaatverandering en zorg elkaar in een neerwaartse spiraal trekken. De Nederlandse zorgsector is verantwoordelijk voor 7 procent van de CO2 uitstoot in Nederland. Daarnaast brengt het weggooien van medi catie(resten) ook de nodige milieuvervuiling met zich mee. Dat is overigens maar een fractie van de vervuiling die deze sector veroorzaakt qua afval van ziekenhuizen en met name operatiekamers. Zo blijven ventilatiesystemen dag en nacht draaien, zonder dat ze uitgaan als ze niet gebruikt worden. Die stammen uit de tijd dat er nog weinig aandacht was voor duurzaamheid. Op grote schaal is er veel vervuiling vast te stellen, maar ook op kleine schaal. Denk ook aan het gebruik van plastic wegwerpmaterialen zoals eendenbekken, die prima herbruikbaar zijn in ander materiaal.

Beste zorg is geen zorg

Het is niet verwonderlijk dat ziekenhuizen weinig doen met duurzaamheid. Deze sector dweilt aan het eind van de funnel als het kwaad al geschiet is en richt zich voornamelijk op genezing en behandeling. Duurzame zorg is echter de zorg die niet nodig is. Dat bereik je alleen door preventie en het simuleren van een gezonde levensstijl. Hoewel deze aanpak geen prioriteit is van zorgverleners, begint het belang ervan wel degelijk in te dalen in deze sector. Tijdens de klimaattop hebben ruim 50 landen de belofte gedaan om te investeren in een duurzamere gezondheidszorg. Nederland is daar één van.

https://www.zorgdesq.nl/vacatures/

Gerelateerde artikelen

Nu een professionele assertiviteitstraining volgen

Incura zorgsoftware biedt een efficiënt boekhoudprogramma dat gemakkelijk in gebruik is

Een bewuste ademhaling met de Buteyko cursus