ABNY
Image default
Bedrijven

Tekort aan bedrijfsruimte dreigt in Eindhoven, tijd voor actie

Ondanks de perikelen van Corona is er in de omgeving van Brianport nog steeds een grote vraag naar nieuwe bedrijfsruimte Eindhoven. Als de maatregelen worden versoepeld, trekt ook de vraag naar moderne kantoren op toplocaties weer aan. Dat stellen vastgoedadviseurs Savills, Dynamis en handelsmakelaar Verschuuren & Schreppers in een rapport aan Eindhoven en omliggende gemeenten. “Productie- en handelsbedrijven hebben veel vraag naar bedrijfshallen van 1.500 tot 3.000 vierkante meter. Gezien de lage rente staan ​​ook veel bedrijven te popelen om te kopen. Deze vraag sluit niet aan bij het aanbod. Het aanbod bestaat voornamelijk uit kleinere units en grote logistieke centra.” aldus Moniek Ruitenbeek van Verschuuren & Schreppers Bedrijfsmakelaars in Eindhoven.

Vraag naar kwaliteit

Diverse vastgoedadviseurs hebben de ontwikkeling van de kantorenmarkt geschetst. Er is vraag naar kwalitatief hoogwaardige bedrijfspanden, te denken valt aan een kantoor met faciliteiten, vlakbij het station met voldoende werkplekken.”Nu zijn vooral de behoeften van grote kantoorgebruikers enige tijd on hold gezet, afhankelijk van hoe de nieuwe krooncrisis zich zal ontwikkelen. Maar als deze maatregelen later worden versoepeld, verwachten we dat we deze situatie in 2019 zullen hervatten, wanneer de nieuwe krooncrisis impact station op ruimte Er is veel vraag”, zegt Ruitenbeek. Dan wordt ook de discussie over thuiswerken opgelost. “Na de coronacrisis blijven we zeker meer thuiswerken. Maar als iedereen dit op woensdag en vrijdag doet, dan is maandag, dinsdag en donderdag toch het hele kantoor nodig”, aldus Van Zwet.

,,Op zoek naar balans werken we niet meer voor alles op kantoor, maar gebruiken we die ruimte vooral voor vergaderingen en ontmoetingen. Tot nu toe hebben we in ieder geval geen krimp van kantoorruimte gezien. “Verschuuren & Schreppers wezen er ook op dat aangezien deze kantoren niet meer nodig zijn in de gezondheidscrisis, er maar weinig mensen “terugkeren” naar het kantoor.

Een logistieke hotspot in de buurt van Eindhoven nodig?

De vastgoedadviseur bracht ook de vraag aan de orde of er in Eindhoven en omstreken logistieke hotspots naar het stedelijk gebied moeten worden gerealiseerd. Dit is niet voor iedereen weggelegd, omdat logistieke gebouwen – vanwege hun vorm vaak “boxen” genoemd, dure ruimte innemen voor hoogwaardige activiteiten. Van Zwet: “We merkten pas dat door de sterke ontwikkeling van de logistieke sector de grond nodig was om het te bouwen.”