ABNY
Verbouwen

Plafond en wanden stuken: tips

De wanden en het plafond stuken: dat kun je het beste overlaten aan professionals. Het is een taakje dat vrij lastig is. Iets dat je minder snel in de vingers hebt, dan het schilderen van een muur. Muren die slecht gestukt zijn, brengen een hoop ellende met zich mee. Als je een muur gaat stuken, dien je met aantal zaken rekening te houden: het soort gips, de grootte van de korrel, het soort oppervlak en de totale oppervlakgrootte. De stukadoor moet precies weten welk mengsel gebruikt moet worden. Kiezen voor een verkeerde kleur of een foutief mengsel kan leiden tot zeer ongewenste resultaten. Van een goed gestucte muur of plafond kun je jarenlang genieten. Benieuwd naar de vele mogelijkheden? Kijk op Plafondgarant.nl voor meer informatie. Hier vind je ook informatie over het verlaagd plafond in combinatie met stuken.

Zelf stuken: hoe doe je dat?

Zelf stuken kan natuurlijk ook, al heeft dit wel een goede voorbereiding nodig. Het begint allemaal met het stofvrij maken van plafonds en muren (de oppervlakten die gestukt moeten worden).

  • Breng een “primer” aan: deze zorgt ervoor dat de nieuwe stuclaag goed hecht
  • Op de hoeken van het plafond of de muur zet je waterpas hoekprofielen neer
  • Je maakt het gips in een kuip of emmer met water aan
  • Het gips breng je vervolgens aan met een raapbord en spaan
  • De aluminium rei stelt je in staat na het aanbrengen van het gips de muur vlak te maken
  • Laat het gips nu uitharden (het dient zo hard te zijn dat je het met je vinger niet meer in kunt drukken)
  • Met een spackmes trek je de muur glad
  • Na 10 minuten maak je de muur of het plafond met een schuurspons nat
  • Na het schuurproces is het weer mogelijk de muur af te messen (glad te maken).

Stuken: een precisiewerkje

Stuken is een echt precisiewerkje. Als je een foutje maakt, of de afwerking niet goed lukt, kun je hier nog jaren last van hebben. Stucwerk repareren is weer een vak apart, dat ook het beste aan professionals overgelaten kan worden. Met name het stuken van buitenmuren dient met veel zorg te gebeuren, omdat de stuclaag de muur hier voor optrekkend vocht moet beschermen. Als er vocht in de muren komt, kan dat de constructie als geheel aardig verzwakken.

Iemand inhuren?

Je kunt het stucwerk ook uitbesteden, maar hou er rekening mee dat dit vrij duur is. Wel ben je van kwaliteitswerk verzekerd. Een stukadoor is tevens in staat plafondlijsten te plaatsen. Er kan ook verf voor je gespoten worden. Per vierkante meter zal stucwerk rond de 8-20 euro kosten.