ABNY
Hobby en vrije tijd

Veelgestelde vragen over sigaren: wat je moet weten

Een sigaar is een genotmiddel voor rokers, meestal vervaardigd uit een mengsel van tabakssoorten die afkomstig zijn uit landen of gebieden zoals Brazilië,Cuba, Dominicaanse Republiek of Mexico. Er komt veel kijken bij het roken van een sigaar en is iets wat even oefenen is. We gaan in dit artikel een paar van de meest gestelde vragen over sigaren beantwoorden

Moet je een sigaar knippen?

Na de sigaren kopen is het tijd om ervan te roken, maar moet je de sigaar eerst knippen? Nee meestal hoef je een sigaar niet te knippen. Vrijwel alle Nederlandse sigaren kan je gelijk roken maar bij sommige Nederlandse en buitenlandse sigaren is dit niet het geval doordat deze dan een gesloten mond einde hebben. Om zo’n sigaar te kunnen roken moet het mond einde ingeknipt of afgeknipt worden. Het knippen gaat een stuk makkelijker nadat je de mond einde een beetje bevochtigd hebt. 

Wat is het nut van een sigarenbandje?

In tegendeel van wat veel mensen denken, een sigarenbandje heeft zeker een nut. Een sigarenbandje dient  om de geur van de vingers niet op de sigaar over te brengen. Indringende geurtjes doen een sigaar namelijk meer kwaad dan goed. Het is bijvoorbeeld geen goed idee om na het aanbrengen van een parfum of na het snijden van een of knoflook, een sigaar aan te steken. In dit verband is ook het sigarenbandje ontstaan. Dit sigarenbandje was in eerste instantie blanco. Later kregen fabrikanten het idee om dit papiertje als reclamedrager te gebruiken.

Wanneer is een sigaar op?

Sommige mensen roken een sigaar half op, anderen roken door tot hun vingers branden. Er zijn geen regels voor hoe ver je een sigaar moet oproken. De keuze is dus aan jou, je kan doorgaan met roken zolang de sigaar lekker smaakt. Iedere sigaar heeft wel een zogenaamd omslagpunt. De sigaar verliest dan zijn zachte karakter en wordt een tikje weerbarstig. Meestal is dat omslagpunt als een sigaar voor twee derde is opgerookt.

Wat te doen als je sigaar uit gaat?

Een sigaar die vroegtijdig uitdooft is geen probleem. Wrijf in dit geval voorzichtig de as van het vuureind en steek de sigaar op precies dezelfde manier aan als je in het begin hebt gedaan. Niets van de smaak en de aroma gaat dan verloren. Als een sigaar wordt weggelegd en uiteindelijk is afgekoeld, dan zal het verder roken geen genoegen meer zijn. De sigaar zal niet meer lekker smaken.