ABNY
Hobby en vrije tijd

Wat is bijenwas en wat kan je er allemaal mee?

Bijenwas is een natuurlijk product die heel veel voordelen heeft, maar ook voor veel gebruikt kan worden. In dit artikel lees je hier alles over, maar nu eerst het antwoord op de vraag: Wat is bijenwas eigenlijk?

Bijenwas is een vettige stof die bijen uitscheiden om hun bekende zeshoekige cellen mee te maken. Deze zogenoemde bijenraten gebruiken ze als opslag voor honing en stuifmeel, maar in deze cellen legt de koningin ook haar eitjes.
De imker moet een paar keer per jaar verschoond worden, zodat de bijen niet ziek worden en dat de bijenwas niet zal vuil worden. Met deze bijenwas kan je vele producten maken zoals bijvoorbeeld: kaarsen, boenwas, zeep en nog vele andere producten. Over deze bijenwas producten vertel ik je graag iets meer hieronder.

Zuivere kaarsen van bijenwas

De kaarsen van bijenwas zijn zeer zuiver en dit is zo, omdat er geen toevoegingen in zitten die er bij een gewone kaars of geurkaars wel in zijn toegevoegd.
De afkomst van bijenwas kaarsen is behoorlijk oud. Bijenwas kaarsen werden namelijk ontdekt in de middeleeuwen. Helaas waren deze kaarsen prijzig en daarom alleen gebruikt door de edelen en de kerk. De arme mensen gebruikte toen kaarsen van dierlijk vet die zoals je je misschien kan voorstellen best konden stinken.

Het maken van (bijenwas) kaarsen is een echte trend om zelf te maken. Kaarsen van bijenwas hebben ook nog eens voordelen die een gewone kaars niet heeft. Een paar voorbeelden van deze voordelen zijn:

Bijenwas kaarsen zuiveren de lucht

Ze stoten negatieve ionen uit en zorgen dat bacteriën, schimmels, stof en virussen minder kans krijgen om te verspreiden.

Verlichten problemen met de luchtwegen

Kwalen zoals allergieën, COPD, longontsteking, astma schijnen verlicht te worden door de bijenwas kaarsen.

We halen vieze geurtjes uit de lucht

Heb je altijd last van de geur van je prullenbak? Dan kan je er baat bij hebben om een bijenwas kaars te branden. Deze kaarsen naturaliseren namelijk de lucht en zullen de geur van jouw afvalbak als sneeuw voor de zon doen verdwijnen.

Glanzende vloeren dankzij de bijenwas in boenwas

Geef niet alleen je parketvloer, maar ook je houten meubels en betimmeringen een goede beurt met boenwas en zie hoe mooi deze gaan glanzen! Dit zal ze niet alleen mooi doen glimmen het beschermt hen ook nog is.

Behoud een jeugdige huid dankzij de bijenwas in zeep

Het is al bekend dat honing een goed verzorgingsproduct is voor je huid en haar, maar wist je dat bijenwas ook een goede verzorging biedt? Neem bijvoorbeeld de vitamine A die in de bijenwas zit. Deze is goed voor de hydratatie van je huid en haar. Andere elementen die je in de bijenwas terugvindt zorgen dat je huid vocht vasthoudt, waardoor je huid er jong blijft uitzien.

Heb je regelmatig last van puistjes en mee-eters? Dan kunnen producten, crèmes of zeepjes met bijenwas jou ook hulp bieden. Bijenwas heeft namelijk een ontstekingsremmende werking en dit zonder de poriën in je huid te verstoppen. Bijenwas heeft ook een antibacteriële eigenschap en hierdoor is het vaak terug te vinden in verzorgingsproducten.

In welke producten zit bijenwas nog meer?

Bijenwas zit niet alleen in bovenstaande producten, maar in nog veel meer en dit vertelt ons toch dat bijenwas heel veel voordelen heeft. Wist je dit bijvoorbeeld?

Bijenwas zorgt voor de glans op je drop

Niet iedereen lust het even graag, maar het is wel een herkenningspunt van drop. Die mooie glans over het zwarte dropje is allemaal te danken aan bijenwas!

Bijenwas werd in het verleden al gebruikt

Bijenwas kaarsen werden pas ontdekt in de middeleeuwen, maar de mensheid wist wel al eerder van hoe nuttig bijenwas is. Zo werd in de stenen tijdperk bijenwas gebruikt om je gaatjes in je tanden te vullen. Misschien moet ik mijn tandarts hierover inlichten.

De Vikingen waren ook gek op bijenwas en hun gebruikten het om de gaten en kieren van hun houten schepen te dichten. Moet je je voorstellen hoe mooi dat zou glimmen op hun schepen!

Gerelateerde artikelen

Speeddating Hasselt brengt singles uit je eigen streek samen!

De smaakcreatie bij het roken met de waterpijp

Uw ideale fietsenmaker in de regio Breda