ABNY
Image default
Zakelijke dienstverlening

Wave gordijnen opmeten en ophangen, hoe doe je dat?

Wil je graag een wave gordijn opmeten en/of ophangen in je huis of bedrijfspand maar weet je niet precies hoe dat moet? Om te voorkomen dat de gordijnen niet passen is het verstandig om het van tevoren op te meten. In deze blog gaan we je precies uitleggen hoe je dit het beste kunt doen zodat je foutloos aan de slag kunt gaan.  

 

Tips om mee te beginnen 

 • Gebruik goed materiaal, een metalen rolmaat of een vaste meetlat om in 1 keer te kunnen meten. Nog beter; gebruik een digitaal meetapparaat. 

 • Meet meerdere keren, zo kun je je niet vergissen bij het aflezen van de maat. 

 • Houd rekening met vensterbanken, raamhendels en verwarmingsbuizen. Het is belangrijk dat de gordijnen vrij hangen. 

 • Ligt er nog geen vloer? Houd dan rekening met de dikte van de nieuwe vloer en evt. een ondervloer. 

 • Kies bij voorkeur kamerhoge stoffen voor een Happy Wave gordijn. Bij een banen stof is de kans groot dat een naad op een wave golf uitkomt en bij een kamerhoge stof heb je geen naden. 

Hang bij voorkeur eerst de railaan het plafond of aan de muur voordat je gaat meten. Hou er rekening mee dat je 9 cm voor én 9 cm ruimte achter nodig hebt vanaf het hart van je rail. 

Als de rail aan de muur komt, kijk dan welke wandsteun je nodig hebt in verband met radiatoren en verwarmingsbuizen. Houdt voor de breedte van de rail 20 cm aan beide zijden van het raam aan. Als de rail de volledige breedte van de muur moet bedekken, meet dan de volledige breedte van de muur en haal hier 2 cm af. 

Hoe meet je de breedte en hoogte van het gordijn? 

 • De breedte van het wave gordijn is de railbreedte + 5cm. 

 • Voor de hoogte van het wave gordijn meet je op 3 plaatsen, links, midden en rechts de afstand van onderkant rail tot vloer en haal je van de kleinste maat 1 cm af. 

Het ophangen van je wave gordijnen: 

Voor het plaatsen van wave gordijnen worden heb je een aantal onderdelen nodig. Allereerst een wavekoord, hieraan komt et gordijn te hangen. Daarnaast twee eindrunners, deze heb je nodig om de eerste en laatste slag van het wavegordijn mooi te laten beginnen en eindigen. Ook kun je hier de trekstang aan bevestigen. Als laatste heb je een eindstop met schroef nodig, deze is nodig om de eindrunner op het einde van de rail te fixeren. Om het wave gordijn foutloos op te hangen, kun je het beste houden aan dit stappenplan: 

 • De hoeveelheid runners komen overeen met de hoeveelheid haken in het gordijn. De twin haken die op de beide uiteinden van het wave gordijn geplaatst zijn, tel je voor 1 runner. 

 • Plaats de eerste en de laatste runner van het wavekoord op de eindrunner. Zorg daarbij dat het oogje aan de onderkant van de eindrunner naar beneden wijst en klik de runner dan van bovenaf in de voorgevormde uitsparing. 

 • Plaats de twin haken zodanig in de eindrunner dat de laatste slag van het wavegordijn gelijkmatig loopt met de achterkant van de wave. Het kan hierbij nodig zijn om de eindrunner in te korten door de vierkante deeltjes op maat af te breken. 

 • Schuif nu de eerste eindrunner op de rail gevolgd door de eindstop met schroef. Zorg dat de eindrunner met de vlakke kant naar buiten wijst. 

 • Schuif daarna alle runners van het wavekoord, met op het einde de tweede eindrunner, op de rail. Zorg hierbij ook dat de eindrunner met de vlakke kant naar buiten wijst. 

 • Hang nu het wavegordijn op door te beginnen met het plaatsen van de eerste twin haken op de eerste eindrunner, daarna volgen de andere haken. De laatste twin haken worden op de tweede eindrunner geplaatst. 

 • Vorm de gordijnstof op zo’n manier dat de golven in het wavegordijn gelijkmatig zijn. 

 • Schuif tot slot het wavegordijn naar de hoek en fixeer de eindstop met schroef zodat het wavegordijn op zijn plaats blijft bij het openen en sluiten.  

 • Maak gebruik van een stoomapparaat of een stoomstrijkijzer om zo de laatste vouwen uit het gordijn te stomen.  

 • Laat de gordijnen een aantal dagen uithangen, voor het mooiste resultaat. 

Gordijnen op maat laten maken  

Het kan natuurlijk ook zo zijn dan je geen gangbare maat nodig hebt. In dat geval is het bij veel winkels mogelijk om gordijnen op maatte laten maken. Tegenwoordig is het op maat laten maken van bijvoorbeeld witte gordijnenvrij eenvoudig. Bij online winkels voor gordijnen vind je vaak de prijs per strekkende meter voor gordijnstoffen. Deze prijs is meestal all-inclusive. Dit houdt in dat alles wat nodig is voor het op maat maken van jouw gordijn bij de prijs in zit. Hierbij kan je denken aan stof, garen en haken of ringen. Eventuele gewichtjes en een verzwaringskoord horen hier ook bij. Dit maakt het kopen van een gordijn op maat duidelijker en eenvoudiger.