ABNY
Bedrijven

Beton, betonijzer of gewapend beton?

Er zijn veel verschillende termen rondom betonijzer, en ze betekenen allemaal net iets anders. Ookal klinken ze allemaal ongeveer hetzelfde, het is belangrijk om ze uit elkaar te houden. Voor mensen die in de bouw werken is dit gesneden koek, maar dat is zeker niet te zeggen voor degenen die alleen maar van een afstandje zien hoe bijvoorbeeld een gebouw gemaakt wordt. De behind the scenes view van zo’n constructie project is een stuk interessanter en ingewikkelder dan het soms op het eerste gezicht lijkt. Je hebt er ook niet voor niets een opleiding voor nodig.

Verschillende delen van de fundering

Beton, betonijzer en gewapend beton zijn allemaal delen van de fundering van een gebouw, wat simpelweg betekent dat ze allemaal gebruikt worden voor de onderste laag van een gebouw, om zo het hele gebouw stabiel te houden. Beton is het basismateriaal, wat uitgegoten wordt op de juiste plaats door middel van een betonwagen. Daarna kan daarop wapening worden aangebracht, wat lange matten, staven of korven zijn van betongaas of betonijzer. Deze worden gemaakt door staven van gewapend beton, oftewel betonijzer aan elkaar te lassen in de juiste vorm.

Gestelde normen voor de wapening

Binnen de wapening is het van belang dat elke staaf de juiste dikte en lengte heeft, omdat het anders niet het gewicht van het gebouw kan dragen en de trekkracht niet tegen kan houden. Als de lengte, de dikte of het materiaal niet klopt of aan de gestelde normen voldoet, moet eigenlijk de bouw stopgelegd worden, omdat een gebouw niet verder gebouwd kan worden zonder een goede fundering. De fundering is de bepalende factor voor de rest van de constructie, dus het is beter om gelijk zorgvuldig en precies te zijn vanaf het begin.

Gerelateerde artikelen

Auto huren in Limburg

Zo kom je aan meer leads

Fysiek en mentaal in topconditie dankzij uw personal trainer