ABNY
Sport

Speciale krachttraining voor vrouwen

Speciale krachttraining voor vrouwen

Vrouwen hebben over het algemeen minder testosteron in hun lijf dan mannen. Daardoor heeft het lichaam minder de neiging tot het opbouwen van spiermassa. Het is daarom belangrijk dat vrouwen die sterker willen worden een trainingsprogramma volgen dat goed past bij hun lichaam. Het opbouwen van spiermassa gaat makkelijker als je de juiste keuzes maakt tijdens je krachttraining. Dat kan door de tips van deze ervaren atletes te volgen. Je gaat je zo snel sterker voelen in het alledaagse leven zonder dat je onnodig veel last hebt van spierpijn. Met een goed trainingsprogramma voorkom je dat je geblesseerd raakt.

Meer spierpijn is meestal niet beter  

Een beetje spierpijn hoort erbij wanneer je aan een nieuw trainingsprogramma begint of progressief je trainings lading aan het opbouwen bent. Dat betekent echter niet dat je training effectiever is als je meer spierpijn krijgt. Spierpijn ontstaat wanneer we de spieren overbelasten tijdens het trainen. Het lichaam reageert daarop door deze spieren te versterken – maar daarvoor heeft het wel tijd nodig. De meest effectieve krachttraining voor vrouwen is zo georganiseerd dat je binnen 48 uur hersteld bent en opnieuw kunt trainen.

Goede techniek is een sleutelfactor

Het is onwijs belangrijk om te zorgen dat je de techniek van verschillende oefeningen goed aanleert. Daardoor zorg je dat je precies de spiergroep belast die je wilt trainen. Een goede techniek zorgt er ook voor dat je gewrichten en de omliggende spieren niet verkeerd gebruikt worden. Daardoor voorkom je blessures en krijg je het beste effect. De meeste mensen hebben meerdere weken nodig om een nieuwe oefening echt goed aan te leren. In die tijd is het niet verstandig om het gewicht of het aantal herhalingen snel te verhogen. Let bij het verhogen ook steeds goed op dat je niet gaat smokkelen en daarmee de techniek verandert.

Belangrijke factoren in krachttraining

Als je gezond wilt trainen dan zijn er een aantal basisprincipes waar je niet omheen kunt. Ten eerste moet je altijd een warming-up doen. Daarmee bereid je je spieren voor op de training en voorkom je blessures. Daarnaast is het belangrijk dat je consistent traint. Het heeft veel meer zin om twee keer per week een half uur te trainen dan één keer in de twee weken drie uur bijvoorbeeld. Zorg dat in je training alle belangrijke spiergroepen aan bod komen – zelfs als je vooral die droom buik of -billen wilt. Je kunt makkelijker alle spieren aanspreken als je gebruik maakt van compound oefeningen.

 

Gerelateerde artikelen

Het belang van een goede stabiliteit op je sup board

Vaarbewijs behalen

Een burnout voorkomen?