ABNY
Eten en drinken

Wat zijn pralines en hoe zijn ze ontstaan?

Oorspronkelijk komt het woord praline uit Frankrijk, waar de letterlijke betekenis “lekker goed” is. In Frankrijk betekent praline niet wat wij ervan kennen, maar gewoon een gebakje. In Nederland zijn pralines chocoladesnoepjes die noga, marsepein, likeur en pralines bevatten. In België worden bonbons vaak verward met pralines, omdat ze vaak pralines worden genoemd, maar het zijn eigenlijk twee verschillende dingen. Pralines zijn pure bonbonvullingen. Het kan bestaan uit gekookte suiker, noten, vanille en cacaoboter.

Wat zijn de verschillende soorten pralines?

Pralines zijn er in verschillende vormen en maten. Ten eerste is er de schelp, die bestaat uit pure chocolade, witte chocolade en melkchocolade. Ten tweede de vulling van de bonbon, waarvan de meest bekende de praliné- of notenvulling is. Pralines worden soms gevuld met likeur, marsepein of karamel. De meeste pralines bevatten ganache. Dit is een chocoladepasta gemaakt met room of boter. Het kan puur worden gebruikt of in combinatie met verschillende aroma’s, zoals koffie, vanille, rum, sinaasappel, hazelnoot of Cointreau.

Truffels zijn een speciaal soort praline. Deze bonbons bestaan uit een schil van schilferige chocolade en een laagje cacaopoeder. De vulling bestaat uit botercrème. Bonbons zijn er in allerlei vormen, van vierkantjes tot hartjes en zeevruchtenvormen.

Geschiedenis van zoetwaren

Chocolade werd in Europa voor het eerst gegeten in de 16e eeuw. Aanvankelijk was het een drank gemaakt van chocolade met suiker. In Engeland werd de eerste chocoladefabriek gebouwd in 1728; Duitsland en Frankrijk volgden in de 18e eeuw. De Nederlander Van Houten ontdekte een nieuwe productiemethode waarbij het vet van de cacaomassa werd gescheiden. Dit leidde ertoe dat in 1847 de eerste eetbare chocolade werd geproduceerd.

In 1012 verschenen voor het eerst bonbonpralines, uitgevonden door Jean Neuhaus. Hij was de zoon van een Zwitserse apotheker. Het snoepgoed van zijn familie had geneeskrachtige eigenschappen. Jean Neuhaus kwam op het idee om de vulling met chocolade te omhullen en noemde het praline. Vandaag worden de pralines van Neuhaus in meer dan 70 landen over de hele wereld verkocht.

Hoe worden pralines gemaakt?

De bereidingswijze van pralines varieert naar gelang van het soort praline. In het algemeen zijn er twee bekende methoden voor het vullen van bonbons: zachte vulling en vloeibare vulling. Vloeibare vulling wordt gemaakt door het gieten van warme chocolade. Wanneer de chocolade hard wordt, ontstaat er een bakje chocolade. De gewenste vloeistof kan hier worden ingeschonken. De bak met chocolade wordt vervolgens bedekt met gesmolten chocolade. Als de chocolade hard is geworden, is de bonbon klaar.

Als u bonbons met een zachtere vulling wilt maken, is een andere methode vereist. Maak eerst een dun laagje chocolade en doe er dan een of meer laagjes vulling op. Het geheel wordt vervolgens in een blokjesvorm gegoten en overgoten met warme chocolade. Als de chocolade hard is geworden, is de bonbon klaar.

Ganache is een vulling die vaak in bonbons wordt gebruikt. Het vormt de zachte kern van de bonbon. Ganache wordt gemaakt door verse room gedurende korte tijd te koken. Vervolgens wordt chocolade toegevoegd, en eventueel ook andere smaken. Als de ganache is afgekoeld, wordt hij verwerkt tot bonbons.

Zijn bonbons gezond?

Net als gewone chocolade bevatten bonbons veel suiker. Suiker is niet goed voor je tanden en als je er te veel van eet, verandert het in vet. Dit kan leiden tot overgewicht. Naast de suiker in snoep bevat chocolade veel verzadigde vetzuren, die slecht zijn voor de gezondheid. Het gemiddelde caloriegehalte van een bonbon van 100 g is 461 kcal – dat is ongeveer 69 kcal per portie (15 g).

Hoewel chocolade antioxidanten bevat, hebben bonbons geen specifieke gezondheidsvoordelen. Antioxidanten verminderen ontstekingen en hebben een positief effect op de bloedvaten. Het kan zinvol zijn om een betere bron van deze antioxidanten uit groenten en fruit te halen.

Heerlijke chocoladesmaak

Bonbons met zeezout, roze peper en nootmuskaat zijn verkrijgbaar in een groot aantal combinaties. Er zijn ook bonbons met tomatenvulling, gecombineerd met sambal of balsamico. Bonbonproducenten blijven nieuwe combinaties uitproberen, maar veel mensen geven de voorkeur aan de klassieke bonbon.

Sommige Belgische chocolatiers hebben cola pralines op de markt gebracht.
 

Pralines bestellen 

Wil je thuis genieten van pralines? Dan kun je de lekkerste pralines voor thuis eenvoudig en snel in de webshop van DARQ bestellen. 

 

https://darqmaastricht.com/product-categorie/chocolade-pakketten/

Gerelateerde artikelen

Catering Den Haag voor alle evenementen

Alleen de beste whisky

Simpele gerechten