ABNY
Image default
Auto’s en Motoren

Je BMW chiptunen

Het chiptunen, of chippen, van je auto is het elektronisch opvoeren en verbeteren van de prestaties van de motor. Door het aanpassen van de ECU (Electronic control unit) chip in je auto wordt op een efficiëntere manier brandstof verbrand waardoor je tot 8% meer vermogen uit een standaard auto kan halen. Bij auto’s met een turbo is de winst 20 tot 40%. In deze blog over BMW chiptuning lees je over de voor- en nadelen en welk prijskaartje eraan hangt.

Voordelen chiptunen

De meeste auto’s die uit de fabriek rollen hebben bij de software nog behoorlijk wat ruimte om aanpassingen en eventuele verbeteringen te maken. Het optimaliseren van deze software haalt het maximale uit de ECU, en dus uit de motor van je BMW. Als je rijstijl onveranderd blijft na het chiptunen van je auto is de kans groot dat je zelfs brandstof bespaard, omdat het rendement van de motor wordt verhoogd. Na het chiptunen loopt de motor een stuk rustiger, aangezien hij een stuk minder hoeft te werken voor gelijke prestaties. Doordat er meer vermogen gecreëerd wordt, is het bijvoorbeeld eenvoudiger en efficiënter om een caravan te trekken.

Nadelen chiptunen

Er bestaan veel verhalen over de nadelen van het chiptunen van je auto. Zo zouden er meer schadelijke stoffen worden uitgestoten en slijt de motor sneller. Deze verhalen zijn inmiddels achterhaalde fabels. Zijn er dan geen nadelen verbonden aan het chiptunen van je auto? Nee, zo is het wel het geval dat je je auto vaker moet controleren op kleine dingen. De bougies en zuurstofsensoren zijn onderdelen die vaker vervangen moeten worden. Als dit op consistente basis gedaan wordt, worden de nadelen aanzienlijk minder.

Wat zijn de kosten?

De kosten voor het chiptunen van je auto varieert nogal. Dit hangt onder andere af van het merk, bouwjaar en de staat van de auto af. Voor de standaard BMW modellen ligt de prijs meestal tussen de 200 en 400 euro. Voor de exclusievere BMW versies zoals de M-divisie kan de prijs oplopen tot zo’n 1200 euro.

https://cts-chiptuning.com/bmw-chiptuning/