ABNY
Woning en Tuin

Het uitkiezen van een zonnepanelen leverancier

Tegenwoordig zijn ze in grote getalen te vinden, zeker in de drukkere gebieden in Nederland: Aanbieders van zonnepanelen in Amsterdam. De concurrentie is moordend, dus ze proberen zich natuurlijk te onderscheiden. De verkooppraatjes vliegen je om de oren, maar kloppen deze wel allemaal? In deze blog lees je waar je op moet letten bij de verkooppraatjes van de aanbieders.

Goedkoop is duurkoop

Dat geldt ook zeker in deze markt. Juist omdat de concurrentie zo groot is, bieden sommige leveranciers zonnepanelen aan ver onder de gemiddelde prijs. Pas hiermee op. Baseer je keuze nooit alleen op prijs, zeker niet bij een investering van deze klasse. Investering in kwaliteit wordt op den duur beloond.

Fabrieksgarantie

Let op waar jij je zonnepanelen koopt. Als ze rechtstreeks via de installateur koopt, zijn ze meestal van goede kwaliteit en komen ze van een bekende leverancier. Als je zelf zonnepanelen koopt, kan dit vaak goedkoper zijn. Het gevaar hiervan is dat je niet weet waar de zonnepanelen vandaan komen. Stel ze komen uit China en je krijgt na twee jaar problemen met je zonnepanelen. Dan zal je je moeten richten tot het Chinese bedrijf.

Gebruik je oude stroommeter

Bij het plaatsen van de zonnepanelen zullen de meeste installateurs aanbevelen dat je je oude stroommeter moet vervangen met een nieuwe slimme meter. Zo kun je namelijk precies je teruglevering zien. Aangezien de salderingsregeling in 2025 waarschijnlijk komt te vervallen, heeft een slimme stroommeter geen meerwaarde meer. Het is de investering meestal niet waard.

Zonnepanelen zelfreinigend

Dit zul je waarschijnlijk te horen krijgen wanneer je met een leverancier in gesprek bent. Dit zullen ze zeggen zodat je geen rekening hoeft te houden met onderhoudskosten. Dit kan immers een overweging factor zijn bij de aanschaf van zonnepanelen. Zonnepanelen dien je minstens één keer per jaar te reinigen. Je verliest namelijk per jaar 3% aan opbrengst als je ze niet schoonmaakt, er kan een laag vuil ontstaan die de opname van zon beperkt.