ABNY
Image default
Woningen

Certificering voor sloten

Je hebt er vast wel eens van gehoord, een slot met certificaat. Dit betekent niets meer dan dat een sleutel niet zomaar kan worden nagemaakt. Iets wat bij sleutels zonder certificaat wel mogelijk is. Je kunt dus zo naar een slotenmaker om vervolgen te vragen of ze een bepaalde sleutel voor je willen namaken. Kies je voor een cilinderslot met certificaat, dan is dit alleen mogelijk op vertoon van het certificaat. Dit zorgt er dus voor dat kwaadwillende, zoals bijvoorbeeld ex huurders zich zelf geen toegang kunnen verschaffen in de toekomst door voor het inleveren van de sleutel er één te hebben bij gemaakt.

 

Slotenmaker 24/7 slot met certificering?

 

De meningen over het kiezen van een cilinderslot met certificaat zijn verdeeld. Toch zien we dat er steeds vaker wel wordt gekozen voor een sleutel/cilinder met certificaat. Simpelweg om de reden dat wanneer jij een keer een sleutel uitleent, je je nooit zorgen hoeft te maken of deze na inlevering wellicht nog toegang heeft tot jouw huis. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een schoonmaakster, tuinman of iemand anders die je tijdelijk toegang hebt verschaft tot je woning. Zo weet je zeker dat je sleutel niet kan worden nagemaakt, zelfs niet wanneer de persoon naar de slotenmaker 24/7 gaat om te vertellen dat het strikt noodzakelijk is dit te doen. De slotenmaker 24/7 zal dit namelijk ten alle tijd verplicht zijn te weigeren, gezien het feit deze sleutels zijn beveiligd tegen kopiëren. Doet een slotenmaker 24/7 dit toch, dan is hij strafbaar.

 

Meerprijs van een cilinder met certificaat

 

Stel je kiest voor een slotenmaker in Deventer en wilt graag een slot met certificaat, dat kan dit uiteraard. Wel dien je er rekening mee te houden dat dit gepaard gaat met een meerprijs. Deze prijs kan liggen tussen de ongeveer 40 euro voor een cilinder met bijbehorende sleutels en 80 euro. Afhankelijk van de beveiliging waar je exact voor kiest. Zo heb je bijvoorbeeld een SKG3 cilinder, die is bijvoorbeeld extra beveiligd tegen kerntrekken. Hoe beter de beveiliging, des te meer je betaald voor je cilinder slot met certificaat.

 

Hoe kom ik eigenlijk aan een nieuwe sleutel?

 

Je hebt een slot met certificaat en je wilt er graag een sleutel voor bij laten maken. Waar dit normaliter eenvoudig gedaan kan worden door de slotenmaker, kan dit in veel gevallen voor sleutels met een certificaat helaas niet. De slotenmaker dient een aanvraag te doen bij de leverancier van de cilinders en kan het eventueel bij hoge uitzondering zelf. Het is dus niet zo dat de meeste slotenmakers het niet willen, het voornaamste is dat ze het simpelweg niet kunnen doordat ze niet beschikken over de juiste apparatuur. Houd er dan dus ook rekening mee, dat het een aantal dagen en in het minst gunstige geval zelfs weken alvorens jij je nieuwe sleutels in huis hebt.