ABNY
Image default
Energie

Hoe duur of goedkoop zijn zonnepanelen?

De prijs zonnepanelen lijkt erg belangrijk in de beslissing of je deze panelen voor duurzame energievoorziening op je dak gaat leggen, maar eigenlijk is die prijs van ondergeschikt belang. Het gaat er om dat de zonnepanelen geld opleveren. Je kunt dus beter kijken naar de totale kosten en opbrengsten waar je gedurende de levensduur van de panelen mee te maken hebt. Als alles wordt meegerekend kan de conclusie best zijn dat het voordeliger is om wat duurdere en kwalitatief betere zonnepanelen aan te schaffen, en de goedkope exemplaren aan je voorbij te laten gaan.

Stunten met prijzen

Wie op zoek gaat naar zonnepanelen kan zichzelf helemaal gek laten maken door alle aanbiedingen, die vooral focussen op de laagste prijs zonnepanelen. Behalve om de prijs gaat het echter ook om de kwaliteit. Goedkope zonnepanelen met een minder goede kwaliteit zullen sneller achteruit gaan. Dat betekent dat ze veel minder elektriciteit gaan produceren. Dat lijkt een verkooppraatje, maar in de praktijk kan dat flinke gevolgen hebben voor de totale opbrengst van de panelen. Je hebt bij zonnepanelen ook te maken met bijkomende kosten, zoals die van de montage op het dak en een omvormer.

Zonnepanelen zijn altijd een goed idee

Het is best lastig om een goed inzicht te krijgen in de prijs zonnepanelen. Desondanks is de aanschaf van deze panelen nagenoeg altijd rendabel. Alleen leveren sommige panelen veel meer rendement op dan andere. Bij zonnepanelen mag je er niet van uitgaan dat ze hun gehele levensduur, van 20 tot 30 jaar, energie blijven leveren zonder dat je er in moet investeren. Met name de omvormers zijn tussen 10 – 15 jaar versleten, en die moeten dan worden vervangen. Soms is het ook nodig om de bekabeling of de bevestiging van de panelen na een aantal jaren opnieuw aan te laten leggen.

Inzicht in de prijs

Voor het berekenen van de kosten die aan zonnepanelen verbonden zijn moet je rekening houden met de prijs zonnepanelen, de kosten van het montagemateriaal op het dak, de prijs van de aansluitkabels, de omvormer, en het arbeidsloon van de monteurs. Als al die kosten worden opgeteld moet je rekening houden met een prijs van om en nabij de € 5000 voor 12 zonnepanelen. Gemiddeld duurt het 5 – 7 jaar om de investering in de installatie terug te verdienen. Soms moet de meterkast worden verbouwd om terugleveren naar het net mogelijk te maken. Dan kunnen de installatiekosten nog een stuk hoger zijn.

Prijs van zonnepanelen vergelijken

Omdat zonnepanelen in kwaliteit en uitvoering behoorlijk kunnen verschillen mag je de zonnepanelen prijs niet zomaar met elkaar vergelijken. Het is beter om te kijken naar de prijs per Wattpiek. Die ligt tegenwoordig tussen de € 0,50 en € 1,50. De Wattpiek is het aantal Watt dat een paneel in optimale omstandigheden kan produceren. Je kunt uit de prijs per wattpiek conclusies trekken ten aanzien van de kwaliteit van de panelen. Bij een hogere prijs per wattpiek heb je te maken met een betere kwaliteit zonnepanelen. Meestal gaan die langer mee dan panelen met een lagere prijs per Wattpiek.

 

Bron: Zonnepanelewijzer.com