ABNY
Woningen

Voorkom ongelukken en strooi tijdig

De winter is weer aangebroken en de eerste sneeuw is gevallen. Tijd om je voor te bereiden op sneeuwval en strenge vorst, want je wilt natuurlijk niet glibberend en glijdend over straat gaan. Strooizout kopen kan een goed idee zijn om je voor te bereiden op de winter, zodat je zorgeloos de deur uit kan. In dit artikel lees je meer over strooizout en hoe het precies werkt.

Wat is de werking van strooizout?

Strooizout, ook wel steenzout genoemd, fungeert als een middel om ijs te ontdooien. Als strooizout in aanraking komt met ijzel of sneeuw dan ontstaat er een chemische reactie waardoor het restproduct, pekel, overblijft. Pekel zorgt er vervolgens voor dat het vriespunt wordt verlaagd, waardoor het bevriezingsproces trager verloopt of helemaal stopt. Hierdoor kan er geen gladde ijslaag ontstaan wanneer het buiten vriest. Strooizout functioneert het best wanneer deze is aangedrukt. Daarom strooien vrachtwagens vroeg in de avond, zodat het strooizout in de weg kan worden gereden door andere auto’s voordat het gaat vriezen later in de nacht. Goed om te vermelden is dat strooizout maar werkt tot een bepaalde temperatuur. Wanneer het kouder is dan -12 graden Celsius, dan heeft strooizout geen effect meer.  

Wanneer moet je strooizout gebruiken?

Het is sowieso handig om strooizout in huis te halen wanneer de winter aanbreekt. Je weet nooit wanneer het opeens kan gaan sneeuwen. Zeker met het wisselvallige weer in Nederland. Over het algemeen kent Nederland bijna veertig nachten waarin het vriest. Daarnaast tellen we zeven dagen waarin de temperatuur overdag ook onder nul is. Weet dus dat er tijdens de wintermaanden altijd gladheid kan ontstaan op de weg.

Drie soorten strooi tactieken

We onderscheiden drie soorten strooi tactieken wanneer we het over zout strooien hebben. Preventief strooien houdt in dat je strooizout strooit voordat er ijs gevormd is op de weg. Dit wordt in opdracht gedaan van Rijkswaterstaat op basis van informatie uit het gladheidmeldsysteem (GMS). Dit is een nationaal systeem dat door middel van sensoren op de weg de gladheid meet en doorgeeft, zodat we weten wanneer er gestrooid moet worden. Curatief strooien houdt in dat het al sneeuwt wanneer je begint met strooien. De laatste strooitechniek heet repressief strooien en wordt ingezet in situaties waarbij er nog veel meer vorst en neerslag is verwacht. Je hebt nu voldoende kennis om de winter zonder uitglijders door te komen. Heb jij al strooizout in huis voor deze winter?