ABNY
Media

Hoe voorkom je een burenruzie?

Misschien ken je het eeuwenoude gezegde ‘beter een goede buur, dan een verre vriend’ wel. Dit spreekwoord is er natuurlijk niet voor niets. Voor jouw leefplezier is het heel erg belangrijk om een goede band te hebben met de mensen die naast je wonen. Helaas is er bij lang niet alle buren sprake van een goede band. In Nederland is er regelmatig sprake van ruzie tussen buren. Deze burenruzies kunnen allerlei verschillende oorzaken hebben. Buren kunnen bijvoorbeeld een ander idee hebben over de maatvoering perceel. Daardoor kunnen ze elkaar ervan beschuldigen elkaars land in te pikken en onrechtmatig te gebruiken. 

 

Meest voorkomende oorzaken 

Zoals gezegd kunnen de oorzaken voor een burenruzie erg uiteeenlopend zijn. Echter, er zijn een aantal factoren die vaak tot een burenruzie kunnen leiden. De eerste veel voorkomende reden voor een burenruzie is geluidsoverlast. Vooral mensen die in een flat of in een appartementencomplex wonen kunnen erg veel last hebben van geluiden van hun buren. Mensen op de benedenverdieping kunnen het bijvoorbeeld horen wanneer hun bovenburen door huis lopen of met de deuren slaan. Ook hebben mensen erg vaak veel last van als huisdieren, zoals honden, van de buren erg veel geluid maken. 

Ruzie over grenzen 

Geluidsoverlast is dus één van de redenen die kan leiden tot een heftige ruzie tussen buren. Echter, er is nog een reden. Deze tweede oorzaak heeft te maken met de grens. Het kadaster heeft in Nederland bepaald waar de grenzen liggen. Dus welk stuk land bij welk huis hoort. Echter, soms hebben de mensen zelf hier een andere mening over. Hierdoor kunnen er beschuldigen over en weer plaatsvinden die tot heftige ruzies kunnen leiden. De ene buurman denkt bijvoorbeeld volledig in zijn recht te staan met het land wat hij gebruikt, terwijl de ander er van overtuigd is dat die buurman meer land gebruikt dan waar hij recht op heeft. 

Ruzie voorkomen 

Zoals het eeuwenoude spreekwoord luidt ‘voorkomen is beter dan genezen’. Ook in het geval van burenruzies het geval. Het het beste om de kans op ruzie met je buren zo klein mogelijk te houden. Een ruzie over grenzen kun je simpelweg voorkomen door met elkaar in gesprek te gaan over waar de grenzen liggen. Bij dit gesprek kun je een maten kaart gebruiken. Hierdoor kun je samen met je buren precies bepalen waar de grenzen van jullie stukken land liggen. Hierdoor zal over deze kwestie geen verwarring en ruzie meer kunnen ontstaan. 

https://kadastralekaart.com/producten/kadastrale-kaart-met-maatvoering