ABNY
Image default
Auto’s en Motoren

Stichting Emission Claim Helpt Eigenaren van Sjoemeldiesels

Nederlandse dieselrijders kunnen mogelijk een schadevergoeding tot € 10.000 ontvangen, door de toewijding van de Stichting Emission Claim. Deze Stichting komt op voor degenen die tussen 2009 en 2019 een dieselauto van bepaalde merken hebben gehad en het slachtoffer zijn van de ‘sjoemelsoftware’. Deze software maakt dat dieselvoertuigen daadwerkelijk meer vervuilende stoffen uitstoten dan wat officieel wordt vermeld.

Het schandaal betreffende deze sjoemelsoftware, ook bekend als Dieselgate, heeft de perceptie van de automarkt drastisch veranderd. Autofabrikanten hebben de resultaten van emissietesten gemanipuleerd om aan milieunormen te voldoen, terwijl hun voertuigen in de praktijk veel meer schadelijke emissies uitstoten. Deze misleiding heeft een afwaardering van dieselauto’s veroorzaakt en consumenten verleid tot het betalen van een ongerechtvaardigde hogere prijs. De Stichting Emission Claim wil deze kopers compenseren met een bedrag dat 20% van de aankoopwaarde van hun voertuig is.

Om voor deze schadevergoeding in aanmerking te komen, dienen bepaalde criteria te worden voldaan. De desbetreffende dieselauto moet tussen september 2009 en september 2019 zijn geproduceerd en moet behoren tot specifieke merken, waaronder Dieselclaim Renault, Mercedes en Stellantis (Peugeot, Opel, Citroën, DS). Onderzoek door de Stichting Emission Claim toont aan dat deze merken de voertuigsoftware hebben aangepast om aan de emissie-eisen te voldoen, maar dat de auto’s feitelijk illegale en overmatige hoeveelheden stikstof uitstoten.

Deze fraude heeft niet alleen financiële gevolgen. Door de verhoogde uitstoot van stikstofoxiden door dieselauto’s zijn er ook negatieve gevolgen voor het milieu en mogelijke gezondheidsrisico’s. Bovendien heeft het vertrouwen in de betrokken automerken een ernstige deuk opgelopen.

De Stichting Emission Claim, een non-profitorganisatie, heeft als missie om slachtoffers van het sjoemelsoftware-schandaal te ondersteunen bij het verkrijgen van een schadevergoeding. Zij willen de autofabrikanten die hun klanten hebben misleid en het milieu hebben benadeeld, verantwoordelijk stellen.