ABNY
Image default
Auto’s en Motoren

Alles over uw autovoorruit – vervangen, repareren en onderhouden

Uw autovoorruit is een essentieel onderdeel van uw voertuig. Het zorgt niet alleen voor zicht tijdens het rijden, maar draagt ook bij aan de structurele integriteit van de carrosserie. Een beschadigde voorruit kan een gevaarlijke afleiding zijn en zelfs leiden tot ongelukken. Daarom is het belangrijk om te weten hoe u uw voorruit kunt vervangen, repareren en onderhouden.

Wanneer moet u uw autovoorruit vervangen?

Er zijn verschillende redenen waarom u uw autovoorruit wellicht moet vervangen:

  • Steenslag: Kleine steenslagchips kunnen in de loop van de tijd groter worden en scheuren veroorzaken. Als de chip groter is dan een munt van 2 euro, moet de voorruit worden vervangen.
  • Scheuren: Scheuren in de voorruit kunnen worden veroorzaakt door steenslag, temperatuurschommelingen of stoten. Zelfs kleine scheuren kunnen het zicht belemmeren en de sterkte van de voorruit verminderen.
  • Krassen: Krassen op de voorruit kunnen worden veroorzaakt door ruitenwissers, vuil of andere objecten. Diepe krassen kunnen het zicht belemmeren, vooral bij nacht of in nat weer.
  • Blindheid: Als de voorruit dof of vervaagd is, kan dit het zicht belemmeren, vooral bij nacht of in nat weer.

Wanneer kunt u uw autovoorruit repareren?

Niet alle voorruitschade vereist vervanging. In sommige gevallen kan de voorruit worden gerepareerd met behulp van een harsinjectiemethode. Dit is een proces waarbij een speciale hars in de chip of scheur wordt geïnjecteerd om deze te vullen en te verstevigen. Harsinjectie is doorgaans goedkoper dan het vervangen van de voorruit en kan worden uitgevoerd in een korte tijd.

Hoe kunt u uw autovoorruit onderhouden?

U kunt uw autovoorruit langer mee laten gaan door deze goed te onderhouden:

  • Gebruik ruitenwissers van goede kwaliteit: Ruitenwissers van slechte kwaliteit kunnen krassen op de voorruit veroorzaken. Zorg ervoor dat u ruitenwissers gebruikt die specifiek zijn ontworpen voor uw auto en die regelmatig worden vervangen.
  • Verwijder vuil en ijs voorzichtig: Gebruik geen harde voorwerpen om vuil of ijs van de voorruit te verwijderen. Dit kan krassen veroorzaken. Gebruik in plaats daarvan een zachte doek of spons en een milde reinigingsmiddel.
  • Parkeer uw auto uit de zon: De zon kan de hars in de voorruit uitdrogen en deze meer vatbaar maken voor scheuren. Parkeer uw auto indien mogelijk in de schaduw of gebruik een zonnescherm om de voorruit te beschermen.
  • Laat steenslagchips onmiddellijk repareren: Steenslagchips kunnen in de loop van de tijd groter worden en scheuren veroorzaken. Laat steenslagchips zo snel mogelijk repareren om te voorkomen dat de voorruit moet worden vervangen.

De kosten van het vervangen of repareren van een autovoorruit

De kosten van het vervangen of repareren van een autovoorruit kunnen variëren afhankelijk van de grootte en locatie van de schade, het type auto en het tarief van de garage. In het algemeen kunt u verwachten tussen € 200 en € 500 te betalen voor het repareren van een steenslagchip en tussen € 300 en € 700 voor het vervangen van een voorruit.

Het is belangrijk om uw autovoorruit in goede conditie te houden. Door de tips in dit artikel te volgen, kunt u de levensduur van uw voorruit verlengen en uzelf en anderen op de weg veilig houden.