ABNY
Image default
Financieel

Zelf maken van sigaretten, lucratief?

De eigen productie van sigaretten

Het is natuurlijk geen nieuws dat roken een steeds duurdere verslaving wordt. We konden een jaar of 20 geleden nog een pakje sigaretten kopen voor 3 of 4 gulden. Tegenwoordig betalen we met gemak driemaal zoveel. (Rook je een pakje van 19 sigaretten per dag .) Niet alleen de prijs werd door de jaren heen steeds verder opgedreven, maar er werden ook steeds minder sigaretten in een pakje gedaan. Dit was natuurlijk een psychologische wijziging. Het pakje bleef even duur, maar er zat een sigaret minder in. Hier kon de consument zich makkelijker in vinden dan weer een dubbeltje extra betalen. Eigenlijk heel gek, want een sigaret is duurder dan tien cent. Het verwijderen van een sigaret uit een pakje is dan ook verhoudingsgewijs duurder dan het toevoegen van tien cent aan de prijs.

 

Roken is duur

Hoe je het ook went of keert, roken is een dure verslaving. Verreweg de meeste mensen die sigaretten roken, roken toch al snel een pakje per dag. Je bent dan meer dan honderd euro in de maand kwijt. Mensen die shag roken, roken gemiddeld een pakje per twee dagen. Dit is dan ook iets voordeliger, maar het blijft nog steeds veel geld. Daarnaast zijn we nog lang niet klaar met de prijsstijging op tabak. Dit is namelijk een eindeloos proces. Het kan jarenlang stilstaan, maar er komt een moment dat er toch weer een prijsstijging plaatsvindt. Daarnaast gebeurt het dat er meerdere prijsstijgingen in een jaar kunnen plaatsvinden, waardoor je op de lange termijn eigenlijk ieder jaar wel meer gaat betalen. Het is een dure ‘hobby’, maar stoppen met roken is natuurlijk ook niet alles.

 

De eigen productie van sigaretten

Het steeds duurder worden van sigaretten en shag zorgt ervoor dat steeds meer mensen kiezen voor de eigen productie van sigaretten. Je kunt zo toch al snel ruim een euro per pakje sigaretten besparen wanneer je de aantallen vergelijkt. Dat is een aantrekkelijk verschil en de keuze voor de eigen productie van sigaretten is dan ook niet zo’n vreemde keuze. Je kan er honderden euro’s per jaar mee besparen! Inspiratie gekregen om zelf sigaretten te maken, kijk dan op zorrpowermatic.nl deze levert zowel eenvoudige sigarettenmachines, alsook geavanceerde elektrische sigarettenmakers.

 

‘Ouderwets’ met de hand

Heb je de tijd om zelf je eigen sigaretten te maken en wil je niet teveel uitgeven aan de benodigdheden voor het maken van je eigen sigaretten? Dan kies je voor de ‘ouderwetse’ hulzenvuller. Dit is een apparaatje dat je gewoon volledig met de hand bestuurt. Je hoeft niet bij een stopcontact te zitten, want het apparaatje is niet meer dan een stukje plastic, soms met een ijzeren buisje. Je hebt natuurlijk diverse hulzenvullers, van verschillende merken. Al voor minder dan tien euro heb je er eentje.

 

Op de elektrische manier

Het feit dat steeds meer mensen hun eigen sigaretten willen produceren heeft professionals uit de tabakswereld natuurlijk aan het denken gezet. Zo kwam al snel de elektrische sigarettenmaker op de markt. Deze is natuurlijk ideaal als je niet teveel tijd wilt besteden aan het maken van je sigaretten. De uitgave is natuurlijk wel iets groter, maar met een besparing van meer dan een euro per pakje sigaretten heb je de uitgave natuurlijk ook relatief snel terugverdiend, afhankelijk van hoeveel je rookt.

Het zelf maken van sigaretten

Het is een moeilijke tijd voor veel rokers. Het afstand doen van het roken is vaak erg moeilijk en daarbij zijn er natuurlijk ook heel veel rokers die gewoonweg niet willen stoppen met roken. Helaas hebben we allemaal in meer of mindere mate last gehad van de economische crisis en de prijzen van tabak zijn in deze zelfde periode van crisis juist enorm gestegen. Financieel werd het voor veel rokers dan ook behoorlijk lastig om deze ‘hobby’ aan te kunnen houden. Niet heel vreemd natuurlijk dat veel rokers in de afgelopen jaren op zoek zijn gegaan naar manieren om het roken goedkoper te maken.

 

Op zoek naar alternatieven

In de zoektocht naar alternatieven zijn er natuurlijk veel mogelijkheden naar voren gekomen. Zo zijn veel mensen al overgestapt van sigaretten naar shag en zijn de vaste sigarettenrokers al overgestapt van het A-merk naar een voordeliger merk. Dit scheelt natuurlijk, maar het blijft duur. Daarnaast werd er veel tabak meegenomen vanuit het buitenland, maar hier zit natuurlijk weer een maximum aantal aan vast, net als bij het belastingvrij kopen van sigaretten en shag in vliegtuigen en op luchthavens. Veel langer dan een maand kan je hier niet mee doen, en dit is eigenlijk nog ruim genomen. Een ritje België was voor velen ook een optie, maar wanneer dit een hele tank benzine kost is het eigenlijk ook de moeite niet.

 

Dan toch maar zelf aan de slag

Uiteindelijk is er, na stoppen natuurlijk, maar één optie die echt veel prijsverschil op kan leveren en dat is het zelf maken van sigaretten. De bussen, of grootverpakkingen, tabak zijn verhoudingsgewijs al een stuk goedkoper en hulzen zijn ook erg goedkoop. De enige echte uitgave die je hebt is de aanschaf van een sigarettenmaker, ofwel een sigarettenstopper. Hier heb je meerdere soorten van, waardoor je de aanschaf eigenlijk net zo duur kan maken als je zelf wilt. Je kunt er meer dan honderd euro aan uitgeven, waarbij je kiest voor een moderne, elektrische sigarettenmaker voor het zeer snel maken van een goede voorraad sigaretten, maar je kunt ook een handmatig exemplaar kopen voor nog geen tien euro.

 

De aankoop terug verdienen

Het voordeel van een handmatige sigarettenstopper is wel dat deze in aanschaf natuurlijk aanzienlijk goedkoper is. Andere voordelen zijn dat je niet in de buurt van een stopcontact hoeft te zitten en dat je volledig je eigen tempo aan kan houden. Nadelen zijn dan wel weer dat je langer doet over het zelf maken van sigaretten en dat er over het algemeen meer hulzen sneuvelen dan wanneer je gebruik maakt van een elektrisch model. Het grootste voordeel van de elektrische variant is natuurlijk wel de snelheid waarmee je sigaretten kan maken. De prijs wordt dan weer wel als een nadeel ervaren. Toch hoeft dit zeker niet als een nadeel gezien te worden wanneer je kijkt naar de terugverdientijd. Je bespaart vaak per sigaret tussen de 15 en 25 cent door de sigaretten zelf te maken. Afhankelijk van hoeveel je rookt doe je er gemiddeld twee maanden over om de kosten van de aanschaf van een elektrische sigarettenmaker terug te verdienen door te besparen op je sigaretten.

Bronnen:

wikipedia.com
sigarettenmakershop.nl
jellinek.nl