ABNY
Image default
Financieel

Verantwoord Lenen

Verantwoord lenen

Verantwoord lenen is niet altijd even makkelijk. Is een lening wel echt nodig? Soms wel, maar soms is het beter om liever wat langer te sparen. Zo hoef je echt geen nieuwe auto te kopen, omdat je buurman een nieuwer model heeft. Je “oude” auto werkt toch nog prima? Inderdaad! Het is dus goed om het verschil te herkennen tussen een lening nemen omdat het nodig is en een lening nemen omdat je wat wilt kopen. Neem verantwoord lenen serieus met deze tips:

  1. Maak voordat je geld gaat lenen een persoonlijke begroting. Dit is een budget waarbij je rekening houdt met je inkomsten en uitgaven. Zo kun je precies zien wat je overhoudt voor rente en aflossing. Als je niets overhoudt, moet je bezuinigen. Bezuinig op je lunch door zelf je boterham te smeren en geen dure broodjes te kopen, of bezuinig drastisch. Denk je dat het lukt om voor een lange periode te bezuinigen? Wat als er iets breekt en je moet nog meer geld betalen? Heb je daar dan ook geld voor over? Al deze vragen moet je met een goed antwoord kunnen beantwoorden voordat je een lening kunt afsluiten.
  2. Het kan zijn dat je je baan verliest. Daar wil je liever niet over nadenken, maar het kan altijd gebeuren. Of dat je je baan niet verliest, maar een andere baan vindt met een lager salaris. Verwacht je dat je er in de toekomst op achteruit gaat met je inkomen? Sluit dan geen lening af met een korte termijn. Een lening met langere looptijd is in dat geval verstandiger.
  3. Houdt naast veranderingen in inkomst ook rekening met verandering in uitgaven. Gaan de kinderen binnenkort meer kosten of moet je betalen voor onderhoudskosten aan je huis? Dan geef je meer uit. Past dat dan nog wel in je budget? Heb je dan nog wel genoeg geld over om de lening af te lossen?
  4. Een goede vuistregel voor verantwoord lenen is: zorg er voor dat de leenperiode niet langer loopt dan dat je je aanschaf gebruikt. Koop je bijvoorbeeld een auto met je lening voor vijf jaar lang, maar kun je de lening niet binnen vijf jaar af betalen? Dat is niet goed. Leen een lager bedrag of leen helemaal niet.

Heb je nog even de tijd voordat je echt geld nodig hebt? Probeer dan eens iedere maand een vast bedrag te sparen. Lukt dit? Mooi zo, dan ben je waarschijnlijk verantwoord genoeg om te lenen. Lukt dit je niet? Sluit dan geen lening af, want dan is het onwaarschijnlijk dat je ook echt de lening kunt aflossen. Dat is verantwoord lenen!