ABNY
Image default
Sport

Het belang van een goede stabiliteit op je sup board

Bij het suppen is stabiliteit en evenwicht natuurlijk erg belangrijk. Je hebt op de eerste plaats te maken met de stabiliteit waarmee het sup board op het water ligt, en daarnaast heb je te maken met je eigen vermogen om het evenwicht te bewaren. Als je voor een sup board kiest die je een goede stabiliteit biedt, en je hebt het houden van evenwicht volledig onder de knie, dan heeft het suppen geen beperkingen meer. Je kunt in alle vrijheid gaan suppen, zowel op kalm water als op onrustig water, zoals de zee. Dit is natuurlijk het punt waar je naartoe wilt werken.

 

 

Waardoor wordt de stabiliteit van een sup board beïnvloed?

Veel mensen denken dat je altijd kan profiteren van een optimale stabiliteit wanneer je kiest voor een relatief breed sup board. In de regel zit hier ook een kern van waarheid in. Hoe breder een subboard is, hoe stabieler deze op het water ligt. Echter, de breedte van een sub speelt eigenlijk maar een kleine rol in het zorgen voor een goede stabiliteit. De vormgeving speelt hier bijvoorbeeld ook een rol in, en een heel belangrijke rol wordt gespeeld door de persoon die op het sup board staat. Lichaamsgewicht heeft namelijk ook invloed op de stabiliteit. Wanneer een klein kind op een sup board voor volwassenen gaat staan, dan zal deze er aanzienlijk stabieler op staan dan wanneer er iemand van bijvoorbeeld 120 kilo op gaat staan. Dan heeft ook de dikte van een sup board nog invloed op de stabiliteit. Over het algemeen is het zo dat hoe dikker het sup board, hoe hoger de stabiliteit is.

 

Een hoge stabiliteit voor betere prestaties

Als je eenmaal goed kan suppen, dan wil je je natuurlijk gaan focussen op het verbeteren van je prestaties. Je wilt sneller en rechter suppen, bijvoorbeeld, en daar is een optimale stabiliteit voor nodig. Smallere sup boards zijn sneller dan brede sup boards, terwijl juist de bredere modellen wat stabieler zijn. Het heeft dus eigenlijk alles te maken met je eigen vaardigheden. Als je het optimale uit het suppen wilt halen, dan moet je je sup board afstemmen op je eigen vaardigheden. Overigens moet de stabiliteit ook niet beoordeeld worden tijdens het suppen, maar juist in stilstand. Wanneer je stil staat op het sup board, dan moet deze goed stabiel zijn. Is dit niet het geval, dan is het geen goed sup board voor jouw gewicht.

 

Het sub board /sup board op jezelf aanpassen

Een sup board (let op: geen subboard of sub board!) kopen is een hele stap, vooral omdat het om een aanzienlijke uitgave gaat. Sup boards zijn nu eenmaal niet voordelig. Je wilt dan ook wel zeker weten dat je de juiste keuze maakt voordat je een sup board gaat kopen. Hierbij let je vooral op de lengte, de breedte en de diepte van het sup board. Echter, de sleutel tot optimale stabiliteit op een sup board ben jij zelf. Als het board niet goed bij jou en je lichaamsgewicht past, en je de sup peddel ook niet aanpast op je lengte, dan gaat het ten koste van de stabiliteit. Ga je voor het eerst een sup board kopen? Laat je dan goed adviseren door de verkoper en lees reviews, zoals die over de Bluefin Cruise.

 

https://www.supboard-99.nl