ABNY
Image default
Beauty en verzorging

Een kaakoperatie uitvoeren

Kauwen, eten en praten heb je allemaal je gebit bij nodig. Daarom is het belangrijk om je gebit goed te verzorgen. Een goed gebit zorgt ook voor een psychisch en sociaal effect op je lichaam. Er kan tijdens de groei sprake zijn van een afwijkende kaakstand, wat bij de kinderen nog goed te behandelen is met bijvoorbeeld een beugel. Bij volwassenen is deze ingreep lastiger en moet er in de meeste gevallen een kaakoperatie plaatsvinden. Bij deze operaties is er altijd een mondhygiënist, fysiotherapeut, tandarts, kaakchirurg en een orthodontist bij betrokken. Het is een totaal andere ingreep dan een kies trekken. Het is ook niet een operatie die snel uitgevoerd is, want de gehele behandeling neemt ongeveer anderhalf jaar in beslag. De stappenplan die afgelopen wordt, is een orthodontische voorbehandeling en nabehandeling. De voorbehandeling duurt ongeveer één jaar waarbij de boven- en ondertandbogen op elkaar afgestemd worden en op basis daarvan worden op elkaar passende tandbogen gemaakt. Na de voorbehandeling vindt er een kaakoperatie plaats. Als de kaakoperatie geslaagd is komt de patiënt in het traject van de nabehandeling. Deze nabehandeling duurt ongeveer 6 maanden en die tijd wordt intensief gebruikt om de optimale beet te bereiken. Deze optimale beet, ofwel de positie van de tanden wordt een occlusie genoemd. Van de operatie zelf merk je eigenlijk vrij weinig, want je bent onder gehele narcose. De anesthesist legt van tevoren goed uit hoe dit in zijn werk gaat, want de operatie duurt enkele uren. Het is geen kwestie van tand eruit en het probleem is opgelost. In sommige gevallen wordt ook de bovenkaak onder handen genomen en omhoog geplaatst als blijkt dat er teveel tandvlees zichtbaar is. In sommige klinieken kun je zo’n operatie laten uitvoeren en ben je dezelfde dag weer thuis. De mond kan na de operatie meestal weer gedeeltelijk open en je zal niet veel pijn ervaren.

http://www.orfeokliniek.nl/