ABNY
Image default
Financieel

Aandelen Alphabet

Alphabet kan (bijna) alles. Google of moederbedrijf Alphabet kwam in de hoofdstukken hiervoor al meerdere keren voorbij. Het bedrijf begon als de overbekende zoekmachine die inmiddels alle andere internetzoekmachines overbodig heeft gemaakt, behalve misschien het Chinese Baidu. Het bedrijf werd opgericht in 1997 en is sinds 2004 beursgenoteerd.

Wat beleggen betreft kan Alphabet zeer interessant zijn. Zeker nu door de verkiezing van Donald Trump nog niet heel duidelijk is welke koers Amerikaanse aandelen letterlijk gaan varen.

 

Facebook versus Google

Google bestaat dus al wat langer dan Facebook en heeft zich ook breder ontwikkeld. Naast de zoekmachine worden maildiensten (Gmail), locatiediensten (Google Maps en Street View), opslag (Google Drive, Picasa) en allerlei andere programma’s aangeboden. Google heeft eigen besturingssystemen en ontwikkelde i n t ernetbrowser Chrome. Daarnaast is Alphabet ook eigenaar van de op Google. com en Facebook.com na drukstbezochte website ter wereld: YouTube. Nummer vier en vijf op die wereldranglijst zijn overigens Yahoo.com en Baidu.com. Google groeit al jaren met dubbele cijfers. Het aandeel is een van de best denkbare beleggingen van het afgelopen decennium. Maar ook Google heeft te maken met de overgang van computers naar mobiele apparaten. Het bedrijf geeft daar geen details over maar gezien de totale omzetgroei lijkt daar geen pijn te worden geleden.

 

Daling

Wel ziet Google de ‘omzet per click’ dalen, dat heeft hier wel mee te maken. Maar het totaal aantal clicks stijgt wel en dat compenseert ruimschoots. Google biedt bijna al zijn diensten gratis aan, advertentie-inkomsten maken zo’n 90 procent van Alphabet’s omzet uit. Voor de toekomst is het te verwachten dat de opbrengsten per click voor Google weer gaan toenemen, aangezien smartphones dankzij hun locatiegegevens nog veel slimmer en relevanter advertenties kunnen gaan aanbieden waar bedrijven graag voor willen betalen. Dat is een fenomeen waarvan Facebook ook kan profiteren.

 

Liever Alphabet

Als we Facebook en Alphabet tegen elkaar afzetten zijn er nogal wat overeenkomsten. Beide bedrijven groeien sterk, zijn zeer winstgevend en hebben een gezonde balans met een berg cash. De aandelen zijn fundamenteel aantrekkelijk gewaardeerd. Dat er (nog) geen dividend wordt uitgekeerd wordt hen vergeven, de bedrijven investeren hun geld vooral in toekomstige groei. De activiteiten van Facebook zijn minder gespreid dan die van Alphabet. Facelbook is weliswaar ook eigenaar van Whatsapp en Instagram, maar Alphabet heeft behalve een veel groter aantal websites, platforms en toepassingen ook nog allerlei projecten lopen op het gebied van kunstmatige intelligentie, alternatieve energie en nieuwe vormen van transport en communicatie. In Alphabet kregen bedrijfsonderdelen als de internetthermostaat Nest, ouderdomsziektebestrijder Calico en kabelbedrijf Fiber een eigen plaats. Websites als YouTube vallen nog wel onder Google.

 

Internetbedrijf?

Alphabet is dus duidelijk meer dan een internetbedrijf met vooral een zoekmachine en de nieuwe naam weerspiegelt dat. Beleggers reageerden in 2015 positief op de aankondiging van de structuurverandering. Het is te verwachten dat het bedrijf straks beter te doorgronden is. Het aandeel Alphabet is op 18,2 keer de winst voor 2016 redelijk gewaardeerd en daarom voor 2016 zonder meer koopwaardig.

http://beleggingsweetjes.nl