ABNY
Marketing

Een regenton gebruiken: hoe en waarom?

Een regenton gebruiken: waarom en hoe?

Natuurlijk mag je er in Nederland altijd op vertrouwen dat er voldoende water uit de kraan komt voor je dagelijkse bezigheden. Dat wil echter niet zeggen dat je overal drinkwater voor hoeft te gebruiken! Vaak is regenwater net zo geschikt, en nog een stuk voordeliger bovendien. Ten slotte is het gebruik van regenwater beter voor het milieu. Alle reden om een regenton aan te schaffen, met andere woorden! We vertellen je hier graag waar je regenwater zoal voor kunt gebruiken, en waar je bij het kopen van een regenton allemaal op moet letten.

Voordelen van een regenton

Een regenton heeft verschillende grote voordelen. Natuurlijk is het gratis, wat het veel voordeliger maakt dan het relatief kostbare drinkwater. Daarnaast is het beter voor het milieu. De winning van drinkwater zorgt er namelijk voor dat het grondwaterpeil zakt, wat slecht is voor de lokale flora en fauna.

Ook bevat regenwater veel minder kalk dan het water dat uit de kraan komt. Dat maakt het ideaal om ramen en auto’s mee te wassen. Het is namelijk juist die kalk die ervoor zorgt dat er lelijke witte strepen achterblijven op dat mooie schone oppervlak!  Ook voor planten is water zonder kalk gezonder; regentonnen zijn dus ideaal om een gietertje of emmer mee te vullen wanneer het langere tijd droog is.

Ten slotte kunnen huisdieren het water uit de regenton uitstekend als drinkwater gebruiken.

Een regenton kopen

Wanneer je een regenton aan wilt schaffen, is de afmeting een eerste factor waar je over na zult moeten denken. Hoe veel regen valt er in de omgeving? Hoe groot is het oppervlak waarvan je regen opvangt? Hoe veel regenwater plan je te gaan gebruiken? Aan de hand van dit soort overwegingen kun je de keuze voor een bepaalde grootte maken.

Ook het materiaal is een keuze waar even over nagedacht moet worden. Traditionele regentonnen zijn van hout, en heel veel mensen geven hieraan de voorkeur vanwege de mooie, rustieke uitstraling. Het nadeel is echter wel dat hout relatief kwetsbaar is. In tijden van droogte kan het krimpen, waardoor de regenton gaat lekken. Om dit te voorkomen, moet de regenton zorgvuldig onderhouden worden. Niet iedereen heeft daar natuurlijk zin en tijd voor.

Het is daarom ook een mogelijkheid om een kunststof regenton aan te schaffen. Koop je die in een donkergroene tint, dan zal hij in de tuin weinig opvatten. Ook andere kleuren en zelfs nabootsingen van houten regentonnen zijn echter te verkrijgen. Wanneer je voor een kunststof regenton gaat, is het aan te raden om goed naar de stijl van je tuin te kijken en iets te kiezen dat daarbij past.

De laatste optie is om een regenzuil van polyethyleen aan te schaffen. Deze zuilen kunnen wel 400 liter water bevatten, maar nemen door de hoge, langgerekte vorm niet veel ruimte in beslag. Ook in de kleinste tuinen is dit dus altijd een mogelijke keuze.

Het opvangen van regenwater

De regenton moet op een bestaande regenpijp aangesloten zijn, die op zijn beurt weer doorloopt in de dakgoot van de woning. Het aansluiten van de regenpijp is heel eenvoudig. Er moet een gat in het deksel van de regenton gezaagd worden waar het water doorheen kan komen. Vervolgens moet de regenpijp met een fijne metaalzaag doorgezaagd worden. Denk er ook aan om eventuele braampjes aan de rand weg te vijlen. Zaag dan het stuk pijp dat tussen het bochtje en de regenton komt op maat en bevestig de regenpijp, het bochtje en het stukje pijp met siliconenlijm aan elkaar. Nu hoef je alleen de regenpijp nog maar op de juiste plek onder de regenpijp te plaatsen!

Winteronderhoud van de regenton

Een laatste belangrijke opmerking: een regenton moet in de winter helemaal leeg zijn. Het uitzetten van het ijs kan er anders namelijk voor zorgen dat het materiaal van de ton beschadigd raakt. De eenvoudigste methode is om het kraantje van de ton simpelweg open te laten staan. Op die manier loopt eventuele neerslag ook direct weer weg.

Onderdelen van regentonnen

Zorg altijd dat je regenton een afneembaar deksel heeft. Dit geldt voor praktisch alle modellen, maar het is toch verstandig om het altijd even te controleren. Zonder een afneembaar deksel kan de regenton niet goed schoongemaakt worden. Dat betekent dat de kwaliteit van het water af zal nemen naarmate er meer vuil aan de binnenkant terecht komt. Dat voorkom je natuurlijk liever!

Een tweede onmisbaar onderdeel is het aftapkraantje, dat eveneens bijna altijd al geïnstalleerd is. Het kraantje moet zo laag mogelijk aan de ton bevestigd zitten. Dat voorkomt dat er altijd een laag regenwater onderin de ton blijft liggen. Om te zorgen dat u toch nog een emmer of gieter onder de kraan kunt houden, kunt u de regenton iets hoger plaatsen op een standaard of een eenvoudige stapel stoeptegels. Soms wordt een extra voet zelfs om te beginnen al bijgeleverd.

Baden in een regenton is ten zeerste af te raden, daarvoor kunt u beter een opblaasbare jacuzzi kopen!

https://www.regenton99.nl/

Gerelateerde artikelen

Een folder laten drukken, hier lees je hoe!

Glamping 2.0 – Gemak en beleving doorslaggevend

Tips om je website beter vindbaar te maken