ABNY
Image default
Fotografie

Soorten codes.

Vandaag de dag is iedereen bekend met barcodes. Deze worden over het algemeen in de supermarkt of in een winkel gebruikt op producten. Tegenwoordig zijn er echter meerdere codeersystemen. Een van deze codeersystemen probeert het vandaag de dag op te nemen tegen de barcode. Deze nieuwe code is pas (relatief) kort beschikbaar en toch groeit deze code enorm in populariteit en gebruik. Deze code staat ook wel bekend als de QR-code. De QR-code is een speciaal type streepjescode die ook tweedimensionaal is, maar geen gebruik maakt van strepen en/ of cijfers. De afkorting QR staat voor Quick Response. Maar waarom is deze code ontwikkeld en waar wordt het precies voor gebruikt?

Een QR-code is een code die wordt geherbergd in de vorm van een vierkant. In dit vierkant staan vele andere vierkantjes die de code opstellen. Door het feit dat er zoveel vierkanten gebruikt worden om de code op te stellen, kan een beschadigde code in de meeste gevallen toch nog foutloos gescand en gelezen worden. Dit staat ook wel bekend als een ingebouwd foutcorrectie. In sommige gevallen wordt er slim gebruik gemaakt van de ingebouwde foutcorrectie en laten marketeers een stuk(je) van de code vervangen door het logo van het desbetreffende bedrijf. Echter is het bij deze actie enorm oppassen dat er niet te veel van de oorspronkelijke code wordt vervangen, aangezien de code dan niet meer leesbaar is voor de speciaal ontworpen scanners. Een QR-code wordt overigens ten allen tijden gemaakt door middel van een special printer, genaamd een QR code printer.

In het bedrijfsleven zijn er echter nog veel meer soorten printers. Zo maakt men in het bedrijfsleven bijvoorbeeld gebruik van een klein karakter printer. Deze printer wordt gebruikt om een coderingsvorm van contactloos printen te realiseren en is geschikt voor veel diverse soorten materialen (glas, plastic, metaal, rubber, etc.) en heeft een zeer hoge print snelheid. Een ander soort printer dat in het bedrijfsleven gebruikt wordt is een code printer. Deze printer wordt gebruikt om verschillende soorten codes (barcodes en QR-codes) af te drukken op diverse verpakkingen.

http://www.kba-metronic.com/nl/