ABNY
Image default
Woning en Tuin

De cartouche: het belangrijkste onderdeel van een keukenmengkraan

Het belangrijkste stuk van de keukenmengkraan is het binnenwerk. Dat heet cartouche of meer op z’n Nederlands kardoes. Dit is het stuk dat verbonden is met de draaiknoppen of hendel (afhankelijk van welk model je hebt). Het regelt de watertoevoer.

Wat gebeurt er in de cartouche?

Er zit een soort draaistuk in de cartouche. Dat sluit de buis af waardoor het water stroomt. Als je de kraan opendraait, zorg je ervoor dat er een opening komt en kan het water er door stromen. Dan komt het de kraan uit. Als je de kraan weer dicht doet, druk je dat binnenwerk weer tegen de buis aan en sluit je de opening af.

Rubber leertje of keramische schijf

Als je alleen ijzer zou gebruiken zou het dichtdraaien niet helemaal waterdicht zijn. Daarom gebruiken ze een rubber leertje, dat ook wel kraan leertje wordt genoemd. Bij de moderne eenhendelskranen zijn de leertjes vervangen door keramische schijven, die over elkaar heen schuiven en dan de opening afsluiten. Als er vuil tussen komt of als de leertjes of keramische schijven slijten, dan druppelt er water uit de kraan en dan moeten ze vervangen worden.

Een groot verschil

Het grote verschil tussen een kraan met leertjes en een kraan met keramische schijven merk je als je de kraan openzet. Bij een keramisch binnenwerk hoef je weinig kracht te zetten en een klein beetje draaien is genoeg om de kraan helemaal open te zetten. Dat is makkelijker in gebruik en daarom zijn de nieuwe keukenkranen van Ideal Standard meestal uitgerust met deze nieuwe manier van afsluiten.

Nadeel is dan wel je snel een te forse straal krijgt. Met een kraan met leertjes moet je de kraan verder opendraaien voor een goede straal, maar dan kun je wel beter de stroomtoevoer regelen. Zoals gezegd moet je bij de oude kranen vaak meer kracht zetten om het open te draaien.

Vervangen

Een kapot leertje kun je vervangen. Bij een cartouche met keramisch binnenwerk kun je geen onderdelen vervangen. Dan moet je er een compleet nieuwe cartouche in zetten. Er is een enorme variatie in leertjes. Je moet dus zomaar naar een winkel kunt gaan voor een nieuw leertje, want dan is de kans groot dat je de verkeerde leertjes mee neemt. Meet ze eerste of neem de oude mee, of koop een zakje met een assortiment van verschillende afmetingen.

https://www.keukenkranen.net