ABNY
Image default
Gezondheid

De E-sigaret

Het is een nieuwe trend en mischien heb je mensen er al mee zien rondlopen. De zogeheten elektrische sigaret. De e sigaret lijkt op de normale sigaret maar is toch een ander verhaal. Met een normale sigaret rook je de tabak totdat de sigaret op is en gooi je het weg. De e sigaret is er meer sprake van dampen. Je dampt de vloeistof uit de e sigaret.
De verschillen met de e sigaret en de normale sigrate die iedereen kent, stoppen niet daar.

Inhoud

Sigaretten bevatten veel stoffen die schadelijk zijn zoals onder andere teer. Er wordt beweerd dat de e sigaret in dat opzicht veel ‘’gezonder’’. Nicotine is de stof die beide sigaretten met elkaar gemeen hebben. Dit betekent dat de e sigaret dus geen teer bevat. De oorzaken van long kanker zijn ook voor een grote deel teer. E sigaretten zijn ook niet heilig want ze bevatten nicotine en dat is namelijk heel verslavend.

Plekken

Omdat de e sigaret alleen nicotine bevat en geen andere schadelijke stoffen zoals teer heeft de e sigaret geen gevolgen voor meerokers. Mensen kunnen als het ware gewoon bij je op schoot zitten terwijl jij lekker ligt te dampen en het zal geen schade voor hun opleveren. Verboden te roken borden zullen ook niet een probleem vormen voor de e sigaret gebruikers. Het feit dat meerokers niet betrokken zijn bij jou gedamp maakt het mogelijk dat de e sigaret overal gedampt kan worden. Dit betekent dat het binnen mag zowel in bussen als kantoren. Het kan wel zo zijn dat sommige plekken er liever voor kiezen om dat niet toe te laten maar het is niet verboden.

Toekomst

De e sigaret heeft de sigaretten nog niet vervangen. Veel mensen vinden het niet hetzelfde en dat zal waarschijnlijk wel even nog zo blijven. De gemakelijkheden van de e sigaret en de mindere schadelijke stoffen die erin zitten geven het wel een mooie perspectief. De markt van de e sigaret is en 5 jaar tijd met maar liefst 300 procent gegroeid en zal waarschijnlijk doorgroeien. Misschien zal over 50 jaar wel iedereen aan de damp zitten om er vervolgens achter te komen dat het wel eens schadelijker kan zijn dan de sigaretten zelf. Tot die tijd kan je ‘’veilig’’ door dampen.

Gevaren

Hoewel de e-sigaret minder schadelijk is dan traditionele sigaretten, bevat de damp van e-sigaretten een aantal ingrediënten en chemische substanties die niet helemaal zuiver zou zijn in hoeveelheden die schadelijk zijn voor de gezondheid. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft bepaalt naar aanleiding van het onderzoek dat elektronische sigaretten, zowel met of zonder nicotine, zo onveilig zijn, dat consumenten ze niet structureel en op de lange termijn. Elektronische sigaretten verdampen een vloeistof die meestal nicotine en een smaakstof bevat. De stoffen in e-sigaretten die schadelijk zijn, zijn: nicotine, propyleenglycol, glycerol, aldehyden, nitrosamines en metalen. het inhaleren hiervan hiervan kan leiden tot irritatie en schade aan de luchtwegen, hartkloppingen en het verhoogd de risico op kanker. Met name hebben zware gebruikers een grote kans op problemen gerelateerd aan het roken.

Stoppen met roken

Bij het roken van e-sigaretten komen wel minder schadelijke stoffen vrij en in lagere concentraties, dan het roken van tabak. De NVWA geeft aan dat de risico’s beperkt kunnen worden bij sporadisch gebruik van e-sigaretten, bijvoorbeeld ter assistentie bij het stoppen met roken. Echter, is er nog amper onderzoek verricht naar de effectiviteit van de e-sigaret als hulp om te stoppen met roken, hier bestaat wel het risico dat de rookverslaving istand blijft houden en mensen e-sigaretten blijven gebruiken of ook nog de traditionele sigaretten erbij roken.