ABNY
Image default
Bedrijven

De uitstraling van een rieten dak

Bij vrijstaande woningen zie je vaak mooie daken. Het is bijna een vorm van kunst die je tegenkomt. Deze vorm van kunst is al afkomstig uit de middeleeuwen. Kan je nagaan hoelang het al bestaat. We praten hier over huizen met een rieten dak. Sinds de middeleeuwen hebben rietdekkers niet veel veranderd aan het aanleggen van rieten daken. Er zijn zoveel lagen die worden aangelegd dat het voor een prima isolatie zorgt. Vooral in het Oosten en Noorden van Nederland vind je veel daken die gemaakt zijn van riet. Er zijn meer huizen gebouwd die dakpannen hebben. Dat was lange tijd de meest gebruikte manier van dakbedekking. Maar sinds 2017 neemt het aantal rieten daken weer toe. Als er mensen zijn die een eigen huis laten bouwen dan kiezen zij steeds vaker voor een rieten dak. Dit doen ze voor de elegante en klassieke uitstraling van hun huis. Vooral villa’s en vrijstaande huizen zien er dan magisch uit. Het zorgt niet alleen voor een mooi uiterlijk, maar het is ook heel milieuvriendelijk en duurzaam. Je kiest dus voor het uiterlijk en hierbij help je ook nog eens de wereld. Dat is toch alleen maar mooi. Het riet is een natuurlijk product. Het is een lokaal product dus je creëert ook nog eens werkgelegenheid dicht bij huis. Rieten daken zijn heel kwalitatief sterk en het was vroeger ook een teken van welvaart. Het nadeel als je riet voor dakbedekking gebruikt is het brandgevaar dat erbij komt kijken. Gelukkig hebben we tegenwoordig allerlei innovaties waardoor het niet meer zo brandgevaarlijk is als vroeger. Maar het is wel brandbaarder dan dakpannen dus je moet voorzichtig zijn. Maar met brandvertragende middelen, vonkenvangers en proefinstallaties moet het allemaal goedkomen. Een rieten dakbedekking hebben geeft dus bijna alleen maar voordelen. Voor de uitstraling en ook voor het milieu.

http://www.rietwerk.nl