ABNY
Image default
Aanbiedingen

Hoe schadelijk is de e-sigaret?

De afgelopen jaren werd het gebruik van e-sigaret, als hulpmiddel om te stoppen met roken, sterk toegenomen. Echter wordt de e-sigaret nog niet gezien als effectief hulpmiddel, omdat er momenteel niet genoeg bewijs is voor de effectiviteit. Uit onderzoek is gebleken dat een e-sigaret wel behoorlijk schadelijk is, maar een stuk minder dan een normale sigaret. In dit artikel zullen wij het hebben over hoe schadelijk een e-sigaret is. Een normale sigaret bevat niet alleen nicotine, maar ook schadelijke stoffen als teer en koolmonoxide. Deze giftige verbrandingsstoffen in de tabaksrook worden ingeademt door de gebruiker. Teer hoopt zich op in de longen en ontstaat doordat de plantaardige bestanddelen worden verhit. Hierdoor wek je kanker op. Er komen meer dan 4000 schadelijke stoffen in tabaksrook voor en 70 daarvan kunnen de oorzak zijn voor kanker. De e-sigaretten zijn wel minder schadelijk dan tabak, maar er moet op deze aandachtpunten gelet worden:

  • Er komen schadelijke stoffen voor in de vloeistof van de e-sigaret, waaronder nicotine, propyleenglycol, polyethyleenglycol en smaakstoffen. Het is mogelijk dat toxische stoffen te maken hebben met toegelaten kleur –en smaakstoffen in e-sigaretten. Maar er is nog weinig bekend welke gezondheidseffecten er zijn als deze stoffen worden verhit en daarna geinhaleerd.
  • Bij e-sigaret is er zelf ook nicotinegebruik.
  • Bij een onjuiste gebruik of per ongeluk inslikken van de vloeistofvullingen met nicotine zijn er ook urgente toxische effecten die zelfs dodelijk kunnen zijn.

Conclusie

Wij hebben gezien dat e-sigaretten wel minder schadelijk zijn dan tabak. Maar er moeten nog meer onderzoekingen gedaan worden over de risico’s van e-sigaretten. Een nadeel van de e-sigaret is dat je nicotine-verslaafd blijft waardoor de kans groter is om terug te vallen op normale tabak.

https://www.mr-joy.nl/nl/