ABNY
Image default
Onderwijs

Personeel in de techniek is schaars

Een ondergewaardeerd beroep

Er was ooit een tijd waarin jongens de ambitie ervoeren om een opleiding in de techniek te volgen. Ze gingen naar de LTS waar ze de basisprincipes van werken in de techniek aanleerden. Bij een vervolgstudie aan de MTS en de HTS werd men verder opgeleid waarna men bij een werkgever aan de slag kon gaan in de techniek. Deze tijd lijkt ver achter ons te liggen. Steeds minder vaak wordt er door een jongere gekozen voor een beroep in de techniek. De reden hiervan is ook heel logisch. Werkgevers kozen voor meer geavanceerde techniek in het bedrijf waarbij personeel overbodig werd. De productie werd voor een aanzienlijk deel uitgevoerd door robot gestuurde apparatuur. Daardoor leek het personeel overbodig en kwam op straat te staan.

Wat werkgevers moeten weten

Op het moment dat je als werkgever een schaarste aan goed personeel ervaart is het wellicht een heel verstandig idee om te kijken naar een aanpak om dit probleem op te lossen. Verstandige tips om Bekwaam personeel vinden

  • Word stagebedrijf. De scholier van nu is het personeel van de toekomst. Het is dan ook verstandig om je aan te melden als stagebedrijf. Jij krijgt dan studenten van MBO opleidingen toegewezen die je in jouw eigen bedrijf de kneepjes van het vak kan leren. Men leert gelijk op de werkplek wat er van een werknemer wordt verwacht. Maak gebruik van deze stagiaires. Komt er een functie vrij, dan heb je doorgaans eerste keuze wanneer jij een personeelslid wil werven.
  • Maak gebruik van wettelijke subsidie. Als werkgever mag jij je personeel laten opleiden om goed te functioneren. Wanneer jij je personeel de mogelijkheid biedt om zich te laten bijscholen en omscholen tot een functie die bruikbaar is binnen jouw organisatie.