ABNY
Image default
Gezondheid

Stoppen met roken

Ongeveer een kwart van de Nederlanders rookt en van die rokers probeert ruim een kwart te stoppen. Stoppen met roken is één van de moeilijkste dingen, maar zeker niet onmogelijk. Je hebt het grootste gedeelte al gewonnen als je het écht zelf wilt. Als je het bijvoorbeeld doet omdat een ander je dwingt, dan zal het hoogstwaarschijnlijk niet gaan lukken. 

Stoppen met roken huisarts

Het belangrijkste als je wilt stoppen met roken is dus je eigen wil en daarnaast een goed plan van aanpak. Bedenk voor je zelf waarom je wilt stoppen en vooral hoe je dat gaat aanpakken. De meest logische eerste stap zou zijn om contact op te nemen met de huisarts. Samen kan je dan een plan van aanpak maken dat het beste bij jou past en waarvan jij denkt dat het het beste gaat werken voor jou.  Er zijn legio mogelijkheden om te stoppen met roken. Cold turkey, het in één keer stoppen, is de meest aanbevolen. Maar je hoeft dat natuurlijk niet alleen te doen. Er zijn genoeg producten om je te helpen, coachgroepen, online hulp, en waarschijnlijk ook de mensen in je omgeving, want iedereen weet dat roken slecht voor je is en iedereen wil jou daar dan ook bij helpen. 

Hak de knoop door

De eerste stap is de knoop doorhakken. Zeggen dat je het wilt. Daarna kan je je gaan voorbereiden op het stoppen, dat is dus de hulp inschakelen die je denkt nodig te hebben en de eerste stappen gaan zetten naar een rookvrij leven. Maak bijvoorbeeld eens een lijst van dingen die je wilt doen met het geld dat je bespaart. Dat is een mooi houvast voor de moeilijke tijden.  De huisarts, of andere hulp die je hebt ingeschakeld, kunnen je ook producten voorschrijven om de afkickverschijnselen draaglijk te houden. Er zijn pleisters, sprays, kauwgom en tabletten beschikbaar. Eén van die producten is Champix. Hierin zit de werkzame stof Varenicline dat helpt om de ontwenningsverschijnselen te onderdrukken en om de behoeft aan roken af te laten nemen omdat rokers hierdoor de sigaret ook minder lekker vinden. Je hebt dus meer kans op succes met Champix

Stopdatum

Champix neem je twee weken voor de stopdatum al in en gaat door tot twaalf weken erna. De meeste zorgverzekeraars vergoeden het, zeker in combinatie met een erkende professional. Maar voor de zekerheid is het toch zaak om dit even uit te zoeken bij je zorgverzekering. En bedenk, al zou het nu wat geld gaan kosten, straks bespaar je er heel veel mee.