ABNY
Image default
Bedrijven

Versterkingshoeken

Versterkingshoeken kun je op allerlei mogelijkheden toepassen. Waar zorgen versterkingshoeken voor? Een versterkingshoek zorgt veelal voor de haakse verbinding in een houtconstructie. Ze zijn werkelijk overal terug te vinden. Onder sommige bureaus kun je ze bijvoorbeeld al vinden. Er zijn ook hele grote uitvoeringen. Deze worden gebruikt in dakconstructies. Het is goed om voor dat je aan de klus begint een goed te kijken naar verschuilende versterkingshoenen, zodat je altijd de juiste uitvoering hebt.

 

Wanneer je met gipsplaten werkt, kun je niet zoveel meer met versterkingshoeken. Versterkingshoeken zijn bedelt voor gebruik met hout.  De gipsplaten hebben weinig stevigheid van zichzelf en moeten direct op de houtconstructie worden bevestigd. Hierbij heb je speciale gipsplaatschroeven nodig. Ook deze schroeven zijn nodig door de lage stevigheid van de gipsplaten zelf. Ook zal het niet veel voorkomen dat je gipsplaten haaks op elkaar moet bevestigen. In dit soort situaties heb je ook weer de houtconstructie waarop je de platen bevestigt.

 

De houtconstructie die je voor de gipsplaten nodig hebt heet ook wel het rachelwerk. Voor je het rachelwerk monteert, moet je eerst het oude plafond weghalen. Al het oude plafond weg is gehaald, kun je de isolatielaag monteren. Hierbij is het aangeraden om een zo dik mogelijke laag isolatie wol te gebruiken. Deze isolatie wol noemen we ook wel minerale wol. Het isolatiemateriaal zit uiteindelijk tussen het rachelwerk en je gipsplaten plafond. Het is wel uiterst belangrijk dat wanner je met een plat dak te maken hebt, dat het plafond zelf ook al is geïsoleerd. Als dit niet zo is, heb je namelijk gegarandeerd grote problemen met vocht. Ga voor meer informatie naar de bouwmarkt en spreek met een deskundige.

 

Wanneer je de rachels vastmaakt, bepaal je eerst wat het laagste punt is van het plafond. Dit is zodat je altijd het plafond zo recht mogelijk maakt. Vervolgens teken je waterpas op alle muren waar de rachel komen te zitten.